Het Ikonenmuseum Kampen, gevestigd aan de Buiten Nieuwstraat 2 te Kampen, zal vanaf vrijdag 16 december haar deuren voor publiek openen. Met de opening van het museum heeft de collectie van de Alexander Stichting voor Russisch-orthodoxe Kunst een permanent onderdak gevonden dat ook voor publiek toegankelijk is.

Het ikonenmuseum is gehuisvest in een monumentaal pand in het hart van Kampen, op loopafstand van het station. De afgelopen maanden is door de Alexander Stichting hard gewerkt aan de verbouwing en inrichting van het pand, zodat het museum nog voor de kerst haar deuren kan openen.

De officiële en feestelijke opening van het museum vindt plaats op donderdag 15 december om 14.00 uur. De burgemeester van Kampen, mr. ing. J. Oosterhof, zal de opening verrichten. Tijdens de opening zal ook het boek 'Beelden van het Licht' (uitgeverij Kok) worden gepresenteerd. In deze uitgave worden honderd ikonen uit de collectie van het Ikonenmuseum Kampen uitgebreid beschreven. De tentoongestelde ikonen variëren sterk in leeftijd (de oudste stammen uit de 16e eeuw), thematiek en stijl. De collectie bestaat voornamelijk uit Russische ikonen, maar bevat ook ikonen uit andere landen, zoals Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Ethiopië.

bron: Alexander Stichting voor Russisch-orthodoxe Kunst