Samenwerkende opsporingsorganisaties hebben in de nacht van maandag 26 op dinsdag 27 juni 2006 op de rijksweg A1 in de gemeente Deventer de verkeerscontrole ‘Ochtendgloren’ gehouden. Eén buitenlandse bestuurder vervoerde 15 tot 20 reuzenschelpen. De Douane vermoedde illegale invoer en nam de schelpen in beslag. In een kofferbak trof de politie 50 stuks peperdure kledingstukken aan van het merk Dolce Gabana, die nog waren voorzien van prijskaartjes. Deze goederen zijn eveneens in beslag genomen. Naar de herkomst zal een nader onderzoek worden ingesteld. Drie buitenlandse verdachten zijn aangehouden voor het bezit van 77 gram zuivere heroïne.

In beide richtingen zijn de bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol en andere overtredingen. Tevens zijn bestuurders met behulp van radar gecontroleerd op snelheid. Er vielen 71 bekeuringen voor uiteenlopende overtredingen. Eén bestuurder had teveel gedronken; een beginnende bestuurder met 330 ug/l. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod opgelegd. Eén bestuurder die ‘stoned’ achter het stuur zat kreeg een rijverbod opgelegd van 5 uur. Eén bestuurder reed met een Vietnamees rijbewijs terwijl hij al zes jaar in Nederland woonachtig was. Eén bestuurder is bekeurd voor het vervoer van een persoon in de laadruimte. De meeste bekeuringen vielen voor het niet tonen van rij- en kentekenbewijs ( 27) en het voeren van onjuiste verlichting (16).

Ruim 680 bestuurders reden te hard door de radar. Twee bestuurders leverden direct hun rijbewijs in voor snelheden van 174 en 182 km/uur. Twee buitenlandse bestuurders rekenden voor hun snelheid direct 156 en 145 euro af. De overige snelheidsovertreders krijgen bericht hiervan thuis. Van de 44 gecontroleerde vrachtwagenchauffeurs waren er vijf in overtreding. In totaal is direct 1880 euro bij buitenlandse chauffeurs aan boetes geïnd.

Zoveel mogelijk bestuurders zijn tussen 22.30 en 04.30 uur naar de parkeerplaatsen ‘Boermark’ en ‘Hop’ geleid, waar zij in eerste instantie een blaastest aflegden. Bestuurders die teveel alcohol hadden gedronken ondergingen ter plaatse een ademanalyse. Een drugshond met begeleider en drugsexperts van de Regiopolitie maakten het mogelijk om verdovende middelen te onderscheppen. De Koninklijke Marechaussee controleerde o.a. documenten op echtheid. Een scanmobiel van de Douane scande bagage op wapens en illegale sigaretten.

De aangetroffen wapens waren twee messen en een ijzeren staaf, onderdeel van inbrekerswerktuigen. De inbrekerswerktuigen, schroevendraaier, koevoet, kniptangen, mutsen en handschoenen, die zijn aangetroffen in een auto, zijn in beslaggenomen. Op grond van de Algemene Politieverordening is tegen de bestuurder proces-verbaal opgemaakt voor het bezit hiervan. Vier personen stonden gesignaleerd. Eén van de gesignaleerden in ingesloten, omdat hij de openstaande boete van 360 euro niet kon betalen. Eén boete van 56,25 werd direct geïnd en 2 vonnissen zijn betekend.

De Voeding en Warenautoriteit trof een vrachtwagen aan waarmee zuivelproducten werden vervoerd. Bij controle bleek te temperatuur in het voertuig veel te hoog. Er is proces-verbaal opgemaakt tegen de transporteur. Aan deze gezamenlijke controles werkten ruim 100 personen mee van de regiopolitiekorpsen Twente, IJsselland, Noord en Oost Gelderland, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, Koninklijke Marechaussee, Douane Oldenzaal, Coevorden en Hoofddorp, Motorrijtuigenbelasting unit Zwolle, Voedsel en Waren Autoriteit, Sociale Opsporings- en Inlichtingen Dienst, Parketpolitie en Autobahnpolizei Niedersachsen.

bron:KLPD