Tegen een 39-jarige vuurwerkhandelaar uit Den Helder is dit weekend door de politie een proces-verbaal opgemaakt omdat hij op twee plaatsen illegaal zwaar vuurwerk had opgeslagen. De zaak kwam aan het licht toen vorige week woensdagavond een deur van een garagebox aan de Jacob Giltjesstraat in de woonwijk De Schooten open ging door voetballende jongetjes. Een oplettende getuige stelde de politie op de hoogte van het feit dat de spelende kinderen met vuurwerk uit de box in hun handen liepen. Dankzij deze melding konden ongelukken worden voorkomen want agenten namen het gevaarlijke spul in beslag.

De volgende dag werd duidelijk wie de onderhuurder van de box was: de vuurwerkhandelaar. Bij hem thuis in de Visbuurt werd toen tevens een onderzoek ingesteld. Ook daar werd in zijn garage illegaal vuurwerk aangetroffen. In totaal gaat het om 104 kilogram overwegend zwaar en professioneel vuurwerk, waaronder 319 lawinepijlen. Deze worden in de Alpen gebruikt om lawines op te wekken. In de collectie bevonden zich ook 4 mortierbommen van elk 5 kilo en een zogenaamd ´flowerbed' van 30 kilo.

Al het vuurwerk is in beslag genomen en tegen de handelaar, die op vrijdagavond werd verhoord, wordt een proces-verbaal opgemaakt. Het vuurwerk is ter vernietiging afgevoerd naar de dienst der Domeinen.

bron:politie Noord Holland Noord