Na Indië: een vijfluik over afscheid en aankomst, is de nieuwe wisseltentoonstelling in De Verdieping van Nederland, te zien van 2 juli t/m 28 augustus 2005. Centraal in de expositie staat het verhaal van vijf Indisch-Nederlandse families die na de Indonesische onafhankelijkheid voor de moeilijke keuze stonden: blijven of weggaan?

Documenten, boeken en foto's uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, aangevuld met persoonlijke herinneringen, brengen deze roerige geschiedenis in beeld. Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling interviewt Remco Raben schrijver Rudy Kousbroek op zaterdag 2 juli over diens geruchtmakende boek Het Oostindisch kampsyndroom uit 1992.

Herinneringen aan het afscheid en een nieuw begin
Na het uitroepen van de onafhankelijke republiek Indonesië veranderde het leven van veel Indische Nederlanders. Vijf van hen, Rudy Kousbroek, Francis Bach Kolling-Dandrieu, Sam Tjioe, Peter van Dongen en Jessica Voorwinde, vertellen over de vragen die hun families zich destijds stelden: waar bouwen we nu onze toekomst op? Hoe gaat ons leven eruit zien in Nederland? Welke nationaliteit nemen we aan? Hun reis naar en de aankomst in Nederland, heimwee, spijt, opstart- en aanpassingsproblemen en de gesprekken aan tafel over het oude Indië komen in de tentoonstelling ter sprake. De verhalen zijn exemplarisch voor de uittocht van velen.

Het Oostindisch kampsyndroom revisited
Ter gelegenheid van de opening van Na Indië maakt de schrijver Rudy Kousbroek 13 jaar na de verschijning van zijn boek Het Oostindisch kampsyndroom, de balans op. Aan Remco Raben- als historicus verbonden aan het NIOD - vertelt hij of zijn woede van toen over de overdrijving van de wandaden in de Japanse kampen nog even groot is. Of heeft hij zijn stellingname inmiddels gematigd?

De Verdieping van Nederland
Na Indië: een vijfluik over afscheid en aankomst is de tweede tijdelijke expositie die te zien is bij De Verdieping van Nederland, de nieuwe tentoonstellingsruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. De Verdieping van Nederland toont 1000 jaar Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur aan de hand van topstukken uit beide instellingen.
De Verdieping van Nederland bevindt zich op de eerste verdieping van de Koninklijke Bibliotheek op het Prins Willem-Alexanderhof in Den Haag (ingang zowel via Nationaal Archief als via de KB).
De openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur (op dinsdag tot 20.00 uur) en op zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. De entree is gratis.

bron:Nationaal Archief