De inflatie is in april 2005 uitgekomen op 1,5 procent. Dat is 0,3 procentpunt lager dan in maart. Toen lagen de prijzen voor consumenten 1,8 procent hoger dan een jaar eerder. De daling is vooral veroorzaakt door de prijsontwikkeling van verse groenten en van tabaksartikelen. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode daalde van 1,5 procent in maart naar 1,3 procent in april. Prijzen in april 0,1 procent hoger dan in maart. De prijzen voor consumenten zijn in april met gemiddeld 0,1 procent gestegen ten opzichte van maart. Autobrandstoffen werden in april 2,9 procent duurder. Ook de prijzen voor vers fruit, eieren en aardappelen gingen omhoog. Verse groenten daarentegen waren in april veel goedkoper dan in maart.

De prijsstijging tussen maart en april is in 2005 lager dan in 2004. Vorig jaar namen de prijzen van maart op april toe met 0,4 procent, dit jaar met 0,1 procent. Hierdoor is de inflatie in april teruggelopen naar 1,5 procent. In maart was de inflatie nog 1,8 procent. De prijsstijging tussen maart en april 2004 was vooral het gevolg van de
prijsontwikkeling van tabaksartikelen. Die werden toen, onder meer door hogere accijnzen, fors duurder. Vanaf april 2004 hebben de prijzen van tabaksartikelen een jaar lang een opwaarts effect gehad op de inflatie. Dit effect is met ingang van april 2005 uitgewerkt. Ook de sterke prijsdaling van verse groenten heeft bijgedragen aan de afname van de inflatie in april 2005. In maart waren verse groenten ruim 25 procent duurder dan een jaar eerder. In april was dit nog maar 5,9 procent. De stijging van de prijs van autobrandstoffen beperkte de daling van de inflatie. Autobrandstoffen waren in april 8,6 procent duurder dan een jaar geleden. In maart was het prijsverschil nog 7,2 procent.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in april 2005 uitgekomen op 1,3 procent. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in maart. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone in april zal uitkomen op gemiddeld 2,1 procent. In maart was de inflatie in de Eurozone ook al 2,1 procent.

bron:CBS

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular