In juni 2006 is de inflatie uitgekomen op 1,3 procent. Het voorlopige inflatiecijfer van mei 2006 is bijgesteld van 1,3 naar 1,2 procent. Dat blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van het CBS. Nederland behoort in de eurozone tot de landen met de laagste inflatie.

Geen opvallende prijsveranderingen in juni
De inflatie steeg van 1,2 procent in mei naar 1,3 procent in juni. Dat komt vooral door de prijsontwikkeling van verse groenten en aardappelen. Daarnaast had de prijsontwikkeling van kleding een verhogend effect op de inflatie. Zoals gebruikelijk in juni daalden de prijzen van kleding, maar minder dan vorig jaar juni.  

De prijsontwikkeling van autobrandstoffen had daarentegen een verlagend effect op de inflatie. Weliswaar stegen de prijzen van autobrandstoffen in juni, maar minder dan in de overeenkomstige maand van vorig jaar.

Inflatie volgens Europese methode blijft 1,8 procent
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) in juni 2006 bedroeg 1,8 procent. Dat is even hoog als in mei. Nederland blijft daarmee behoren tot de landen met de laagste inflatie in de eurozone.

Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de eurozone in juni uit zal komen op 2,5 procent. In mei was de inflatie in de eurozone ook 2,5 procent.

bron:CBS