De inflatie is in mei 2006 uitgekomen op 1,3 procent. Dat is een lichte stijging ten opzichte van april. Toen lagen de prijzen 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer (CPI) van het CBS. Nederland behoort in de eurozone tot de landen met de laagste inflatie. 

Geen opvallende prijsveranderingen in mei
Aardappelen, bier, sigaretten, CD’s, DVD’s, bloemen en planten waren in mei duurder dan in april. Dat gold ook voor gouden sieraden. Verse groenten, koffie, thee en financiële diensten waren daarentegen goedkoper. Deze prijsveranderingen hadden per saldo weinig effect op de inflatie.

De lichte stijging van de inflatie is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen en telefonie. Vorig jaar mei daalden deze in prijs ten opzichte van april. Dat was dit jaar in mei niet het geval.

Inflatie volgens Europese methode blijft 1,8 procent
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) in mei 2006 was 1,8 procent. Dat is even hoog als in april. Nederland blijft daarmee behoren tot de landen met de laagste inflatie in de eurozone.

Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de eurozone in mei uit zal komen op 2,5 procent. In april was de inflatie in de eurozone 2,4 procent. De hoogte van de inflatie in de eurozone is een belangrijke indicator voor de Europese Centrale Bank (ECB) bij het bepalen van het rentepeil. De ECB hanteert als richtsnoer voor prijsstabiliteit een inflatie van ongeveer 2 procent. De inflatie in de eurozone ligt daar iets boven.

bron:CBS