De inflatie is in mei 2005 uitgekomen op 1,3 procent. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in april. Toen lagen de prijzen voor consumenten 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. De daling is vooral veroorzaakt door lagere prijzen voor autobrandstoffen. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode daalde van 1,3 procent in april naar 1,1 procent in mei. Prijzen in mei even hoog als in april Gemiddeld zijn de prijzen voor consumenten in mei niet gewijzigd ten opzichte van april. Autobrandstoffen waren in mei 2,1 procent goedkoper. Ook telefoneren was goedkoper. Daar staat tegenover dat de prijzen van voedingsmiddelen, alcoholvrije en alcoholhoudende dranken iets omhoog gingen.

Inflatie op laagste niveau sinds december
Tussen april en mei stegen de prijzen vorig jaar met 0,2 procent, terwijl ze dit jaar gelijkbleven. Hierdoor is de inflatie in mei gedaald. De prijzen waren in april 1,5 procent hoger dan een jaar eerder, in mei was dat 1,3 procent. Dat is het laagste inflatieniveau tot nu toe dit jaar. In 2004 was de inflatie overigens gemiddeld 1,2 procent.

De daling van de inflatie in mei is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Vorig jaar stegen de prijzen van autobrandstoffen nog van april op mei, terwijl ze dit jaar juist daalden. Hierdoor waren autobrandstoffen in mei 2005 nog maar 2,4 procent duurder dan een jaar eerder. In april was het prijsverschil 8,6 procent . Ook de lagere telefoontarieven hebben bijgedragen aan de lagere inflatie. De
iets gestegen prijzen voor voedingsmiddelen en dranken hebben daarentegen een opwaarts effect gehad op de inflatie.Nederlandse inflatie blijft internationaal gezien laag
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in mei 2005 uitgekomen op 1,1 procent. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in april. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone in mei zal uitkomen op gemiddeld 2,0 procent. In april was de inflatie in de Eurozone 2,1 procent.

Nederland blijft tot de landen behoren met de laagste inflatie in Europa. In de Eurozone was de inflatie in april 2005 alleen lager in Finland. Van de EUlidstaten buiten de Eurozone had ook Zweden een lagere inflatie.

bron:CBS