De inflatie in Nederland ligt al drie jaar lager dan gemiddeld in de eurozone. Vanaf augustus 2003 tot augustus 2006 zijn de prijzen in Nederland met 4,8 procent gestegen. Gemiddeld was dat 6,9 procent in de eurozone. Dat blijkt uit de metingen van het CBS.

Nederland heeft na Finland de laagste inflatie
De prijsstijging tussen augustus 2003 en augustus 2006 was vooral hoger in Luxemburg, Spanje en Griekenland. Alleen in Finland was de inflatie lager dan in Nederland.

Tussen augustus 2000 en augustus 2003 stegen de prijzen in Nederland juist een stuk sneller dan in de eurozone. In Nederland was dit 11,4 procent en in de eurozone 6,7 procent. Alleen in Griekenland en Ierland stegen de prijzen toen nog sneller. In Duitsland, België, Oostenrijk, Finland en Frankrijk was de inflatie lager dan gemiddeld in de eurozone. Opmerkelijk daarbij is dat de landen die tussen augustus 2000 en augustus 2003 een relatief lage inflatie kenden, ook na 2003 nog een laag inflatiecijfer hadden. Alleen Nederland is opgeschoven van een plaats met een relatief hoge inflatie naar een plaats met een lage inflatie.

Lage prijsstijging bij veel producten
De lagere prijsstijging in Nederland ten opzichte van de eurozone deed zich in de afgelopen drie jaar voor in de meeste artikelgroepen. Voeding en alcoholvrije dranken leverden een belangrijke bijdrage doordat de prijsontwikkeling tussen augustus 2003 en augustus 2006 in Nederland 7,5 procent achterbleef bij die in de eurozone. Daarnaast bleef ook de prijsontwikkeling van alcohol en tabak achter. Daarentegen stegen woninghuren en prijzen van energie en gezondheidszorg sneller dan in de eurozone.

Oorzaken van de verschillen
Het relatief grote verschil tussen de inflatie in Nederland en de eurozone heeft meerdere oorzaken. Een belangrijke oorzaak van de daling van de inflatie in Nederland is de sterk gematigde loonkostenontwikkeling. Ook heeft de prijzenslag in de supermarkten de inflatie gedrukt.

bron:CBS

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular