De inflatie is in november 2005 op 1,8 procent uitgekomen. Dat is een stijging ten opzichte van oktober, toen de consumentenprijzen 1,6 procent hoger waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De stijging is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van groenten en aardappelen. Forse prijsdalingen van autobrandstoffen hadden deze maand een verlagend effect op de inflatie. De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode kwam uit op 1,6 procent. Dit is een stijging van 0,1 procentpunt ten opzichte van vorige maand.

Autobrandstoffen goedkoper in november
In november 2005 zijn de consumentenprijzen met gemiddeld 0,2 procent gedaald ten opzichte van oktober. Dit komt vooral door een verdere prijsdaling van benzine, diesel en LPG. Autobrandstoffen waren in november gemiddeld 4,8 procent goedkoper dan een maand eerder. Ze waren nog wel 8,2 procent duurder dan vorig jaar november. Ook kleding was in november 2005 goedkoper dan de maand ervoor. Groenten en aardappelen werden echter duurder. Ondanks de genoemde prijsdalingen steeg de inflatie. Dit komt doordat vorig jaar in november de prijzen ten opzichte van oktober nog iets sterker daalden dan dit jaar.

Inflatie hoger door prijsontwikkeling voedingsmiddelen
De inflatiestijging in november is vooral het gevolg van de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken. De prijzen van deze artikelen lagen gemiddeld 0,7 procent hoger dan een jaar geleden. In oktober 2005 waren ze nog 0,7 procent goedkoper dan vorig jaar.

Het is voor het eerst sinds november 2003 dat de prijzen van voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken op jaarbasis zijn gestegen. In de tweede helft van oktober 2003 begon de prijzenoorlog tussen de supermarkten. In vergelijking met oktober 2003 zijn de voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken in november van dit jaar 5,2 procent goedkoper.

Inflatie in Nederland lager dan in de eurozone
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in november 2005 uitgekomen op 1,6 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in oktober. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de eurozone in november licht zal dalen naar gemiddeld 2,4 procent. In oktober was de inflatie in de eurozone nog 2,5 procent. Nederland blijft tot de landen behoren met de laagste inflatie in de Europese Unie. Alleen in Zweden en Finland is de inflatie lager.

bron:CBS