Huurders moeten het recht krijgen hun woning te kopen. Ook kunnen zij voortaan verbeteringen in de woning - bijvoorbeeld een nieuwe keuken - en aan de woonomgeving - bijvoorbeeld een gemeenschappelijke tuin - afdwingen. Dat zijn de hoofdpunten van de initiatiefwet “Baas in eigen huis” die Ineke van Gent, Tweede Kamerlid voor Groenlinks, donderdag presenteerde.

GroenLinks wil met dit wetsvoorstel een revolutie ontketenen in de volkshuisvesting: de macht van de bestuurders en bureaucraten moet afgebroken worden, ten gunste van de bewoners. Kortom: Baas in eigen huis.

Kooprecht voor huurders
Mensen die huren bij een woningcorporatie, krijgen het recht om hun woning te kopen. Een op de drie huurders geeft aan zijn woning te willen kopen, maar van deze miljoen huishoudens krijgen er maar enkele duizenden per jaar de kans hun droom te verwezenlijken. GroenLinks wil een grote slag slaan: wie wil kopen, moet kunnen kopen. Zot krijgen ook mensen met de lage- en middeninkomens de kans om een eigen woning te kopen. Bij verhuizing moet de woning worden terugverkocht aan de corporatie, zodat deze weer aan een volgende bewoner kan worden verkocht of verhuurd.

Recht op woningverbetering
Naast het kooprecht, krijgen huurders het recht om verbeteringen aan hun woning af te dwingen. Een nieuwe keuken, badkamer of cv-installatie: als de huurder hiertoe een redelijk verzoek doet, dan moet de huisbaas aan dit verzoek voldoen. De kosten van een investering worden in de huur doorberekend, als ze niet tot het reguliere onderhoud behoren. Zo kan dubbele beglazing al voor tien euro extra huur per maand worden geregeld. Voor twintig of dertig euro per maand kan een nieuwe cv-ketel worden geplaatst, afhankelijk van de levensduur. De huurder verdient dit bedrag vervolgens weer terug door een lagere energierekening.

Ook initiatiefrecht voor groepen bewoners
Groepen bewoners krijgen in de wet “Baas in eigen huis” een initiatiefrecht. Hiermee kunnen zij de verhuurder dwingen om hun flat of appartementencomplex te verbeteren, als minimaal 70% van de bewoners dat wil. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een lift, schutting of binnentuin, of om het aanstellen van een huismeester of het inhuren van een glazenwasser.

Parlementaire behandeling “Baas in eigen huis”
Minister Dekker heeft de laatste jaren nauwelijks actie ondernomen om de positie van de huurders te versterken en de verkoop van corporatiewoningen te stimuleren. GroenLinks is het wachten beu: daarom zal Ineke van Gent vandaag tijdens een debat met de minister (over woningcorporaties) de Tweede Kamer vragen de initiatiefwet “Baas in eigen huis” met spoed te behandelen.

bron:Groenlinks