Op maandagmiddag 12 juni 2006 is de bewoonster van een woning aan de Breelaan in Bergen aan het werk in de voortuin. De achterdeur van de woning is niet afgesloten. Voor een insluiper een prachtige kans. Ongezien gaat hij via de achtertuin de woning binnen en neemt geld en een tasje met documenten weg. Helaas komen er met het mooie weer van de laatste tijd bijna dagelijks dergelijke meldingen bij de politie binnen. En de dief gaat razendsnel te werk. Een tas, laptop of camera is zo verdwenen. Behalve de materiële schade, geeft een insluiping bij gedupeerden vaak ook een emotionele klap. Een wildvreemde is in huis geweest en heeft aan persoonlijke spullen gezeten. Toch is er wel wat aan te doen!
Vooral overdag
Bij een insluiping wordt geen braakschade gemaakt. De dief komt binnen via een niet afgesloten deur, een raam dat open staat, een openstaand bovenraam, via het balkon enzovoort. Insluipingen vinden hoofdzakelijk overdag plaats, waarbij de daders toeslaan als de bewoner even weg is voor een boodschap of als de kinderen naar bed gebracht worden. De handtas met portemonnee met daarin pasjes en geld ligt vaak op tafel. Binnen 30 seconden is deze verdwenen, maar de nasleep voor de gedupeerde kost veel meer tijd. Pasjes moeten geblokkeerd worden en de verzekering moet op de hoogte worden gesteld. En dan zijn er nog de emoties die hoog op kunnen lopen. Onveiligheidsgevoelens in de eigen woning: angst om alleen thuis te zijn en boosheid omdat iemand de woning is binnen gedrongen. De verzekering dekt in de meeste gevallen de materiele schade wel, maar de emotionele schade niet. 

Deuren op slot!
De politie vraagt de aandacht voor insluipingen, want bewoners kunnen veel doen om dit te voorkomen!  Draai de deur op slot als u boven of in de tuin bent, de tuinen in Bergen kunnen nogal groot zijn, soms is het 10 minuten lopen om het huis weer te bereiken.  Let er ook op dat de schuur wordt afgesloten, zodat u niet ineens zonder fiets of gereedschap zit. Als u uw woning verlaat zorg ervoor dat de deuren op slot zijn en ramen dicht of beveiligd zijn door middel van een speciale klink met slot of een ander beveiligingsmiddel. Bouwmarkten kunnen u hierover voorlichten en daar zijn tevens inbraakpreventiematerialen verkrijgbaar. Ook is er meer informatie beschikbaar bij Het Politie Keurmerk Veilig Wonen® , die is te bereiken via de Stichting Veiligheidszorg Noord-Holland Noord, telefoonnummer 072-574 7637.

Aangifte doen
Mocht u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch slachtoffer worden van een insluiping, neem dan direct contact op met de politie. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 en mocht u de insluipers overlopen, bel dan het alarmnummer 112. Daarnaast is het in ieder geval belangrijk altijd aangifte te doen . Dat geldt niet alleen voor insluipingen, maar voor alle vormen van criminaliteit. Wanneer de politie weet wat er speelt, kan zij de criminaliteit beter bestrijden.
 
bron:Politie Noord Holland Noord