Op woensdag 29 juni omstreeks 04.00 uur ('s nachts) zijn twee lokale aannemers erin geslaagd om met behulp van ijzeren steunbalken te voorkomen dat de toren van NH Kerk in Vinkeveen verder zou verzakken. Hiermee is het instortingsgevaar geweken.

Dinsdag 28 juni zijn medewerkers van de twee aannemersbedrijven de gehele avond en nacht bezig geweest met het aanbrengen van ijzeren steunbalken aan de voet van de toren. Daarna zijn de steunbalken met hydraulische vijzels onder spanning gezet. Hierdoor werd het gewicht van de toren gedeeltelijk overgenomen door de ijzeren steunbalken en werd de oorspronkelijke fundering ontlast. Metingen hebben uitgewezen dat de toren vanaf dat moment niet verder verzakte.

Hoewel het instortingsgevaar hiermee is geweken, blijft de kerk en het gebied daar omheen afgezet en verboden voor onbevoegden. De rijbaan van de Herenweg is inmiddels wel weer opengesteld voor het verkeer.

Woensdag zal gestart worden met het onderzoek naar de oorzaak van de verzakking en naar mogelijkheden om de toren te behouden en te restaureren.

bron:Gemeente Ronde Venen