Als beste museum van 2005 kiezen we voor het nieuwste museum van Nederland: het muZIEum in Nijmegen, dat eind dit jaar werd voltooid. Belangrijkste kenmerk: er is niets te zien. Dit is de conclusie van Intermediair dat ook dit jaar het beste museum van Nederland koos.

Krankzinnige ervaring
"In het pikkedonker ontdek je tijdens een rondleiding van een uur, onder begeleiding van een blinde gids, de wereld met je overige zintuigen. Een krankzinnige en indrukwekkende ervaring.", aldus Intermediair in het pas verschenen nummer (nr. 51, 22-12-2005).
Zien en niet-zien
Het muZIEum is een ervaringsmuseum over zien en niet-zien. In het muZIEum kunnen bezoekers op bijzondere wijze kennismaken met het wonder van zien en de onbekende wereld van het niet-zien. ‘Dialoog in het donker' is een ontdekkingstocht in absolute duisternis. Onder begeleiding van een blinde gids maken bezoekers alledaagse situaties mee, maar dan zonder te zien.
In het Practicum maken bezoekers op praktische wijze kennis met de lectuurvoorziening voor blinden en slechtzienden. Ze kunnen zelf brailleren en zien hoe het gesproken boek wordt opgenomen en gereproduceerd. Onlangs zijn ook de deuren opengegaan van het Opticum en het Retrospectrum. In het Retrospectrum maken bezoekers een reis door de eeuwen heen met een spectaculaire tijdmachine. Daar zien en horen ze hoe de wereld eruit zag voor blinden en slechzienden in die tijd.
In het Opticum ervaren de bezoekers het wonder van zien. Ze krijgen antwoord op de vraag hoe zien werkt en worden bedrogen door fascinerende optische illusies. Ook kunnen ze ervaren welke invloed licht en kleur hebben op hun stemming in het verkwikkende lichtbad.
bron:MuZIEum