De recherche en de Koninklijke Marechaussee (KMar) hebben in een onderzoek naar mensensmokkel zeven personen aangehouden. De verdachten waren de Nederlandse schakel in een internationaal netwerk dat Indiase jongens tegen betaling illegaal Europa binnenbrengt. Hierbij maakten zij gebruik cq. misbruik van de Nederlandse asiel procedure voor Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA’s). Het onderzoek werd opgestart nadat 98 AMA’s spoorloos waren verdwenen uit asielzoekerscentra (AZC).

Op maandag 10 april 2006 hield het onderzoeksteam in Nieuw Vennep een 42-jarige man en een 35-jarige vrouw aan. Zij worden er van verdacht betrokken te zijn geweest bij mensensmokkel.
Eind februari hield het onderzoeksteam op het Centraal Station in Amsterdam al een belangrijke verdachte in dit internationale netwerk aan, een 49-jarige man uit India. Hij had die dag opdracht uit India gekregen om een minderjarige asielzoeker uit een opvanghuis in Waalwijk op het vliegtuig naar Italië te zetten.
Enkele dagen later werd een 18-jarige asielzoeker in het AZC Oisterwijk aangehouden voor betrokkenheid bij mensensmokkel. Een derde verdachte, een 23-jarige illegale man uit India wonende te Amsterdam, is op 22 maart aangehouden. Vervolgens is op 4 april te Dokkum een 19 jarige asielzoeker aangehouden Ook zij zouden diensten hebben verleend binnen dit netwerk van mensensmokkelaars. Een Nederlander uit Tilburg werd reeds medio februari aangehouden op het moment dat hij twee AMA´s op de trein naar Frankrijk zette.

De politie en de Marechaussee zijn begin november 2005 met het onderzoek gestart nadat er sinds oktober 2004 98 AMA’s uit AZC’s waren verdwenen. Alle AMA’s waren Indiase jongens in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. In de periode van het onderzoek verdwenen nog eens 27 AMA’s uit het AZC in Oisterwijk. Tijdens het onderzoek is gebleken dat deze AMA’s uit eigen beweging het AZC verlieten om naar Frankrijk of Italië te worden gesmokkeld. Middels de organisatie in India werden de verdachten ingeschakeld om de AMA´s hierbij te begeleiden en /of op andere wijze behulpzaam te zijn. Zoals het aanschaffen van treinkaartjes of vliegtickets of het verschaffen van onderdak.
De organisatie heeft haar wortels liggen in India. Hier betaalden de families van de jongens hoge bedragen aan de ‘reisorganisatie’ om hun zonen naar Europa te laten brengen. De bedoeling is dat zij in Europa geld verdienen om zo hun familie in India te kunnen onderhouden. De jongens hadden bij aankomst in Nederland geen paspoort of enig ander identificatiebewijs bij zich, zeiden geen ouders meer te hebben en gebruikten een valse naam. Veel van hen gaven een lagere leeftijd op. Op deze gronden konden zij in aanmerking komen voor de AMA-procedure. Een AMA mag in Nederland blijven tot hij/zij meerderjarig is. Daarna kan een definitieve verblijfsvergunning worden verstrekt.
Op grond van de benodigde expertise bestaat het onderzoeksteam uit rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee District Zuid, de unit Zware Criminaliteit van de Divisie Recherche Breda en de Vreemdelingen Politie en Districtsrecherche Tilburg.
Gedurende het onderzoek werd samengewerkt met de Immigratie- en Naturalisatie Dienst, Koninklijke Marechaussee Schiphol, de Vreemdelingenpolitie Kennemerland en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers.
Bron: Koninklijke Marechaussee