Ter ere van Internationale Antiracismedag heeft het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) een aantal gasten uitgenodigd om op 21 maart gezamelijk te dineren. Verder besteedt het LBR veel aandacht aan de vele manieren waarop mensen in het hele land deze memorabele datum vieren en herdenken. Zo staat er in Amsterdam een voetbaltoernooi op het programma waarin vrouwen, moslims, latino's en homo's zich op sportief vlak met elkaar meten.

Sharpeville was het begin
Op 21 maart 1960 verandert de Zuid-Afrikaanse stad Sharpeville in een hel. Tijdens een vreedzame demonstratie tegen het apartheidsregime openen politieagenten het vuur op de nietsvermoedende menigte. Om stil te staan bij de slachtoffers én het onrecht van rassendiscriminatie toen en nu en overal, roept in 1966 de Verenigde Naties (VN) 21 maart uit tot Internationale Antiracismedag.
Tijdens het festival 'Colour Your Mind' in Leiden kun je al wandelend de multiculturele geschiedenis - want diversiteit in de bevolkingssamenstelling is alles behalve een nieuw verschijnsel - van de stad ontdekken. Ook het platform 'Allemaal Anders Allemaal Gelijk' komt met een bijzonder initiatief: een paspoort tegen racisme en intolerantie. Eigenlijk gebeurt er te veel om op te noemen, toch doet het LBR een verwoede poging. Op de LBR-website staat een lijst van nationale activiteiten, die nog tot 21 maart zal worden aangevuld.
Doe-het-zelf
Wil je als school, bedrijf of andere instelling zelf de mouwen opstropen om een activiteit te organiseren, ook dan biedt de LBR-website uitkomst. In de leidraad staan tips over hoe en wat je op touw kunt zetten om 21 maart een geslaagde invulling te geven. Ook kun je er een voorbeeld vinden van hoe een wijkcentrum in Purmerend dit jaar vol enthousiasme verschillende initiatieven rond 21 maart ontplooit. "Hopelijk hebben ze een 'oog-openend-effect'", vertelt Baukje van de organisatie van de Purmerendse festiviteiten. Op zoek naar artikelen die jouw activiteit kunnen ondersteunen, zoals ballonnen, T-shirts en (gratis) sta-kalenders? Kom dan eens langs bij de LBR-shop.

bron:LBR