Greg Dyke, oud-directeur-generaal van de BBC, zal op woensdag 3 mei aanstaande de Persvrijheidlezing 2006 houden. Marc Chavannes, hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en redacteur van NRC Handelsblad, oud-correspondent in Londen, Parijs en Washington, treedt op als zijn coreferent. De organisatoren van de Dag van de Persvrijheid in ons land, het Persmuseum, de Nederlandse Dagblad Pers (NDP) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hebben hen hiervoor uitgenodigd.

Greg Dyke (1947) kreeg zijn opleiding aan de Hayes Grammar School en studeerde politicologie aan de Universiteit van York. Hij begon zijn televisiecarrière bij London Weekend Television (LWT). Hij werd hoofdredacteur van TV-am om vervolgens programmadirecteur van TVS te worden. Na opnieuw een periode bij LWT, werd hij in 2000 directeur-generaal van de BBC. Zijn vertrek in 2004 was het gevolg van het rapport over het Hutton-onderzoek, dat kritisch was over de verslaggeving van de BBC. In november 2004 is hij benoemd tot Chancellor van de Universiteit van York. Ook is hij voorzitter van HIT Entertainment en voorzitter van de Brentford Football Club
Het verdere programma op 3 mei wordt ingevuld door Free Voice, Press Now en de Wereldomroep met respectievelijk de presentatie van de Freedomhouse Persvrijheid Barometer door Hans Verploeg, een documentaire over het Midden-Oosten met aansluitend de presentatie van de Arabische website van de Wereldomroep. Het Mediadebatbureau levert een bijdrage in de persoon van Maria Henneman, die als
gespreksleider optreedt. De Internationale Dag van de Persvrijheid kan dankzij de Wereldomroep ook live op het internet gevolgd worden. De live videostream is 3 mei vanaf 14.30 uur te bekijken via www.wereldomroep.nl, www.villamedia.nl en www.persmuseum.nl.
Kinderen van Kinderpersburo Capelle uit Capelle aan den IJssel doen op geheel eigen wijze verslag van deze dag. In schoolverband werken zij in de weken die volgen toe naar een debat over 'persvrijheid' en 'vrijheid van meningsuiting'. Het programma begint om 14.30 uur in het Bibliotheektheater, Hoogstraat 110 in Rotterdam.
 
bron:Persmuseum