Nederland heeft in 2005 ruim 36 miljoen mobiele telefoons verhandeld. Dit is een enorme toename in vergelijking met 1999. Toen passeerden bijna 8 miljoen mobieltjes de grens. Een steeds groter deel van de mobieltjes komt uit Azië. De export gaat vooral naar landen van de Europese Unie. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In- en uitvoer toegenomen
In 2005 zijn 23,4 miljoen mobiele telefoons in ons land ingevoerd. Dit is 25 procent meer dan in 2004. De export is minder hard gestegen. Het aantal uitgevoerde mobieltjes in 2005 was 13 miljoen, 6 procent meer dan een jaar eerder.

Leeuwendeel mobieltjes komt uit Azië
In 2005 kwam 80 procent van de ingevoerde mobiele telefoons uit Azië. In 2000 had Azië nog slechts een aandeel van 12 procent in de invoer. Deze opmerkelijke groei wordt vooral veroorzaakt door de explosieve stijging van de invoer uit China de afgelopen twee jaren.

China hoofdleverancier mobiele telefoons
In 2005 zijn er bijna 10 miljoen mobiele telefoons geïmporteerd uit China. In 2000 was dit aantal nog verwaarloosbaar. Met name vanaf 2004 komen er grote aantallen mobieltjes uit China. De import in 2005 is ten opzichte van een jaar eerder meer dan verdubbeld.
De topvijf van belangrijkste leveranciers is een complete Aziatische aangelegenheid. Het eerste EU-land is Hongarije op een zesde plaats.

Export grotendeels naar Europese achterland
In 2005 ging ruim 90 procent van de export naar landen van de Europese Unie. De belangrijkste afnemers zijn het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Frankrijk. Een groot deel van de ingevoerde mobiele telefoons wordt in (vrijwel) onbewerkte staat verder gedistribueerd naar het Europese achterland.

bron:CBS

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular