Militaire eenheden uit zeven landen beginnen 14 november aan de oefening Autumn Waves 2005, waarbij tot en met 25 november vanuit de Noordzee acties worden uitgevoerd tegen oefendoelen in Noord-Nederland. Autumn Waves is een internationaal hoog aangeschreven specialforcesoefening en wordt dit jaar voor het eerst door Nederland georganiseerd.

De Koninklijke Marine leidt de oefening met special forces van het Korps Mariniers en
booteenheden. De Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht leveren ondersteunend personeel en  transporthelikopters. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Scandinavische landen leveren specialforcesteams, helikopters en schepen. Oefendoel is het delen van expertise en ervaringen op het gebied van training, tactieken en procedures bij onder meer 'Maritime Counter Terrorism'.

De oefening wordt in een later stadium onderdeel van de defensiebrede oefening 'Active Response', waarbij een scenario geschetst wordt van verhoogde terroristische dreiging en aanslagen. De special forces verrichten in dit kader de inlichtingenverzameling en schakelen doelen uit die worden bewaakt door de Koninklijke Landmacht.

bron:MinDef