Op de Vliegbasis Leeuwarden wordt in de periode van maandag 26 september tot en met vrijdag 7 oktober de internationale vliegoefening Frisian Flag 2005 gehouden. Aan deze oefening nemen 38 jachtvliegtuigen uit diverse landen deel.

Doel van de oefening is de deelnemende vliegers te trainen in het uitvoeren van complexe missies in internationaal verband. Hierbij staan scenario's van daadwerkelijke inzet in recente conflicten, zoals Afghanistan, Irak of Kosovo centraal. Frisian Flag is vergelijkbaar met grootschalige internationale vliegoefeningen zoals Red Flag in de Verenigde Staten en Maple Flag in Canada.

Tijdens Frisian Flag 2005 wordt het grootste deel van de missies in de oefengebieden boven de Noordzee uitgevoerd. Tweemaal per dag wordt er gevlogen. Het oefengebied strekt zich uit tot Denemarken. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van de Vliehors Schietrange, het militair oefengebied de Marnewaard en een gebied bij Zurich bij de kop van de Afsluitdijk. Forward Air Controllers van de Koninklijke Landmacht zijn in deze gebieden aanwezig om de vliegers via radioverkeer naar het juiste doel te leiden. In het oefengebied de Marnewaard worden in de week van 3 oktober tot en met 7 oktober rookgranaten, zogenaamde Smokey Sams, gebruikt. In deze gebieden wordt er tot een minimale vlieghoogte van 150 meter gevlogen. In het weekend van 1 en 2 oktober en in de avonduren wordt er niet gevlogen.

Naast F-16's van de Nederlandse Luchtmacht nemen ook de Finse Luchtmacht met F-18's, de Zweedse Luchtmacht met Saab Gripens, de Duitse Luchtmacht met F-4 Phantoms en de Britse Luchtmacht met Jaguars deel. Een KDC-10 tankervliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht neemt deel vanaf de Vliegbasis Eindhoven. Een AWACS radar toestel vliegt mee in de oefening vanaf de NAVO-basis Geilenkirchen in Duitsland.

Het Air Operations Control Station Nieuw Milligen ondersteunt de oefening Frisian Flag met een Mobiel Air Operations Centrum. Vanuit dit controlecentrum worden de jachtvliegtuigen en geleide wapens begeleid en gecontroleerd.

bron:MinDef