Een internationale organisatie van fraudebestrijders heeft rechercheur Bob Schagen van de politie Amsterdam-Amstelland genomineerd voor de titel "Police Officer of the Year". Schagen is uiteindelijk derde geworden en neemt maandag in Orlando, Florida,de prijs in ontvangst. De prestigieuze prijs, geniet met name veel bekendheid in de wereld van bankiers en fraudebestrijders.

Roemeense bende gepakt
Bob Schagen werkt bij het Bureau Financieel Economische Recherche. Hij krijgt de prijs voor zijn aandeel in de zaak van de Roemeense skimmers, die vorig jaar werd opgelost. Roemeense criminelen plunderden al sinds 2002 honderden bankrekeningen. Ze wisten via "voorzetmondjes" op geldautomaten gegevens van de magneetstrippen te kopiëren en met verborgen minicamera's de pincode van mensen te ontfutselen. Het zakkenrollersteam van de Amsterdamse politie hield de skimmers vorig jaar april op heterdaad aan, waarna de recherche de hele bende oprolde.

Bijna geen skimming meer
De organisatie die de prijs uitreikt, heet voluit "International Association of Financial Crime Investigators", een soort branchevereniging voor iedereen die zich bezighoudt met fraudebestrijding. De organisatie telt zo'n 5000 leden, die eens per jaar bij elkaar komen om over zaken te spreken als fraudebestrijding, witwaspraktijken en terrorisme. Tijdens deze vergadering wordt ook The Police Officer of the Year gekozen. Schagen is voorgedragen door Fortis/ICS Cards en Interpay Nederland B.V. Zij werden ernstig gedupeerd door de Roemeense bende. Inmiddels hebben banken hun geldautomaten aangepast om skimmen tegen te gaan. Sinds de Roemeens skimzaak werd opgelost en de banken de aanpassingen hebben gedaan, heeft er nagenoeg geen skimming meer bij geldautomaten in Nederland plaatsgevonden.
 
bron:Politie Amsterdam Amstelland

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular