Internationale samenwerking van de Nationale Recherche en het Landelijk Parket met politie en justitie in Duitsland heeft geleid tot de onderschepping van ongeveer 300 kilo heroïne. Een tweetal drugstransporten is in Nederland (204 kilo) en Duitsland (90 kilo) in beslag genomen. De Nationale Recherche heeft dinsdag vijf verdachten in Amsterdam (3) en Kampen (2) aangehouden. Bij een van de verdachten in Amsterdam is nog eens 14 kilo heroïne aangetroffen. De verdachten onderhielden vermoedelijk ook contact over doorvoer van heroïne met drugshandelaren in Engeland.

In dit onderzoek zijn begin mei door de Nationale Recherche al vijf verdachten aangehouden, die momenteel in voorlopige hechtenis zitten. Zij zijn aangehouden bij de invoer van 204 kilo heroïne. De drugs zijn vanuit Turkije door Duitsland naar Nederland gesmokkeld. Door de Nationale Recherche werd ingegrepen toen het drugstransport in een bestelbus Rotterdam bereikte. In de laadruimte van de bestelbus bevond zich een aantal muziekinstrumenten en geluidsboxen. De geluidsboxen bleken volgestouwd met 409 bruinkleurige pakjes heroïne.

Een dag later legde de Duitse politie beslag op een partij van 90 kilo heroïne. Daarbij zijn zes verdachten aangehouden. Turkse misdaadorganisaties zijn dominant op de Nederlandse heroïnemarkt. Niet alleen de import, maar ook de groot- en tussenhandel lijkt in handen van Turkse organisaties. Bovendien is Nederland een belangrijk distributie- en  handelscentrum voor onder andere het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. De heroïne wordt voornamelijk in partijen van enkele tientallen kilo’s in personenauto’s en vrachtwagens naar Nederland gesmokkeld.  Ook de bij de verdere distributie van heroïne naar het buitenland wordt meestal gebruik gemaakt van wegvervoer.

In  Nederland zijn de belangrijkste handelsknooppunten (hotspots) grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amstelveen en Arnhem. Turkse koffiehuizen en winkels zijn geliefde plaatsen voor Turkse drugsorganisaties om  zaken te doen. De groothandelsprijs voor een kilo heroïne ligt in Nederland op ongeveer 13.000 euro. Turkije wordt gezien als een belangrijk transitland voor heroïne uit Afghanistan, het belangrijkste opium producerende land ter wereld. In Afghanistan beschermen de Taliban en Al Qaeda criminele groepen die zich met smokkel en handel in heroïne bezighouden. De heroïnelaboratoria worden bewaakt in ruil voor een deel van de winst. De aanpak van de centrale regering in Kabul heeft er de afgelopen jaren toe geleid dat de papaverteelt met een vijfde is teruggedrongen tot zo’n 104.000 hectare.  Desondanks is door een goede oogst de opiumproductie in 2005 maar met twee procent afgenomen tot 4100 ton.

bron:OM