Iskra in Castricum presenteert komende maand het Wereldmuziek Festival met een vijftal uiteenlopende live optredens uit verschillende landen. Tropische salsa op 4 november met salsa workshops en orkest Conjunto Tres Dos, melancholische, aardse Portugese fado in het Fries met de befaamde Nynke Laverman op 5 november. Vervolgens op 11 november Duits cabaret in een zwoele Nightclub Berlin met Hilde Hildebrand en tenslotte op 19 november een matinà©e en avondconcert door Carlama Orkestar, een Hongaars Balkan blaasorkest, de originele bezetting voor feestmuziek op de Balkan van de Hongaarse saxofonist àƒÆ’kos Là¡ki.

Deze live wereldmuziekoptredens worden stuk voor stuk verzorgd door jonge topmuzikanten die garant staan voor een geweldige muziekavond. Wie de vorige Salsa Fiesta van Iskra in Party- en Danscentrum Castricum heeft meegemaakt, weet welke tropische Caraibische sfeer er die avond heerste. Het orkest swingde met een stevige ritmiek en temperamentvolle, vrolijke songs; het publiek danste en ging uit zijn dak. Vanuit de wijde omtrek, tot uit Amsterdam waren ze toegestroomd om te kunnen dansen op echte latin salsa live muziek. Om dat mee te beleven, is er opnieuw Salsa Fiesta op vrijdagavond 4 november: vanaf 21.00 uur in Party- en Danscentrum Castricum, Dorpsstraat 72. Daar zet het energieke latin salsa-orkest Conjunto Tres Dos de boel flink op stelten met opwindende salsamuziek. Nog niet vertrouwd met de salsadans? Geen nood, het ervaren danspaar Tonka en Andrà© verzorgen tweemaal een workshop; aan het begin van de avond voor beginners en later voor gevorderden. Ook geven ze een spetterende show; alles in de prijs van 12 euro inbegrepen. Voor de lekkere trek zijn salsa-tapas verkrijgbaar van restaurant Het Malhuis. 
Fado en Balkan

Friese fadozangeres Nynke Laverman. Toen Iskra haar in februari boekte, moest haar grote naamsbekendheid nog komen. Als een komeet schoot ze omhoog dankzij haar bezielde vertolkingen van de Portugese fado met gedichten van Slauerhof die tot pure, melancholische poà©zie werden in het Fries. Een nieuw genre kleinkunst dat bij het grote publiek enorm aansloeg. Dit seizoen staat Nynke in de grote theaters in het hele land, na een indrukwekkend Koninginneconcert op het Haagse Malieveld en op de Amsterdam Uitmarkt voor een groot en enthousiast publiek. Haar vele fans kunnen haar in Boerderij Vredeburg in Limmen beluisteren op zaterdag 5 november om 20.15 uur. Voordeliger dan in de theaters (12 euro), maar reserveer snel.
Met Nightclub Berlin waant de bezoeker zich in een jaren '30 Berlijnse nachtclub, de sfeer is vrolijk, decadent en ondeugend, Nazi-Duitsland lijkt nog ver weg. De musical Cabaret, Weill/Brecht en andere liederen uit die tijd in moderne arrangementen, gezongen door Hilde Hildebrand, begeleid door pianist Kees van Zantwijk soms in interactie met het publiek. Te zien in Boerderij Vredeburg in Limmen op vrijdag 11 november om 20.15 uur. De entree is slechts 10 euro (korting voor Iskra donateurs, CJP en 65+)

Originele Balkanmuziek kent in Castricum en omgeving een grote schare liefhebbers. Balkan blaasorkest Carlama Orkestar met als bezetting vier verschillende saxofoons met percussie staat garant voor swingende Balkan feestmuziek volgens de rijke Servische brassbandtraditie met invloeden uit jazz, funk en ritmes uit de hele Balkanregio: jagende ritmes, duizelingwekkende trillers, verzengende ballades en een flinke dosis humor. Er zijn twee optredens van dit blaasorkest op zaterdag 19 november in Stayokay Bakkum-Noord (voorheen Koningsbosch): een avondvoorstelling om 20.15 uur à©n een late matinee om 16.00 uur. Entree 10 euro met korting voor Iskra donateurs, CJP en 65+ . Bel voor alle reserveringen (aanbevolen) 0251 671501 of kijk op www.iskra.nl. Op deze website is veel meer te lezen, begeleid door luisterfragmenten.

bron:Iskra