(Persbericht) ‘˜Isseltaler Musikanten spelen al 35 jaar Ernst Mosch‘˜
Isseltaler Musikanten geven Nieuwjaarsconcerten in Angerlo, Ugchelen en Laag Soeren

In januari 2012 gaan de Isseltaler Musikanten op diverse plaatsen in de regio hun traditionele Nieuwjaarsconcerten geven. De Isseltaler Musikanten hebben in 2012 precies 35 jaar ervaring met Egerlà¤nderblaasmuziek en willen dat tijdens de concerten graag aan de bezoekers laten horen. Het Rhedense blaasorkest is in mei 1977 opgericht en geeft met de nieuwjaarsconcerten de feestelijke aftrap voor de jubileumactiviteiten.

Nieuwjaarstournee 35 jaar Isseltaler Musikanten
De Nieuwjaarstournee begint in Angerlo; daar concerteren de muzikanten onder leiding van dirigent Bennie ter Heide op zondag 8 januari 2012 om 11.30 uur in Dorpshuis de Meent, Prinses Margrietlaan 3a.

Op zaterdagavond 14 januari 2012 wordt het Nieuwjaarsconcert aan de andere kant van de IJssel gegeven in het Dorpshuis te Ugchelen gelegen aan de Bogaardslaan 81, aanvang 20.00 uur.

Ten slotte staan de Isseltaler Musikanten op zondag 22 januari 2012 om 11.30 uur in Laag Soeren op de planken. Het orkest is dan te beluisteren met het feestelijke nieuwjaarsprogramma in Cafà©-restaurant Hotel De Harmonie te Laag-Soeren, aanvang 11.30 uur. De Harmonie is gevestigd aan de Harderwijkerweg 35.

De toegangskaarten voor de concerten zijn voor aanvang aan de zaal verkrijgbaar maar kunnen ook telefonisch of per e-mail gereserveerd worden: (026) 382 02 45 / [email protected].

Top 3 van 35 jaar succesnummers
Het publiek kan middels een zelf samen te stellen Top 3 laten weten welke nummers behoren tot de grote succesnummers van afgelopen 35 jaar Isseltaler Musikanten. Tijdens het eerste gedeelte van het concert kunnen de bezoekers hun voorkeurnummers schriftelijk indienen. Na de pauze zal het orkest de Top 3 van de door het publiek gekozen hits ten gehore brengen.
Isseltaler Musikanten brengen al 35 jaar Ernst Mosch in Nederland
De Isseltaler Musikanten zijn op 5 mei 1977 door Rhedenaar Johan van den Berg en Velpenaar Piet Leenen (inmiddels overleden) opgericht. Johan van den Berg, trompettist en dirigent, is nog steeds een van de actieve leden van het orkest. Het orkest heeft een aantal vermaarde dirigenten gehad, waaronder Herman Engelbertinck, Hugo Masselink en Johan van den Berg zelf. Sinds oktober 2004 wordt het orkest geleid door de Oldenzaler Bennie ter Heide.

De Isseltaler Musikanten zijn in de loop der jaren samengesteld uit muzikanten afkomstig uit diverse plaatsen aan de oevers van de Gelderse IJssel. Het regionale orkest heeft als thuisbasis de gemeente Rheden en bestaat uit 22 muzikanten. Voor Nederlandse begrippen brengt het ensemble Egerlà¤nderblaasmuziek op topniveau. De afgelopen jaren heeft het orkest veel successen op haar naam geschreven. Veel van de titels die de afgelopen 35 jaren op het programma hebben gestaan, zijn afkomstig van Ernst Mosch. Dirigent Bennie ter Heide treedt met het orkest dan ook met regelmaat in de voetsporen van Ernst Mosch, de peetvader van de Egerlà¤nderblaasmuziek.

Ernst Mosch
Ernst Mosch werd op 7 november 1925 in Zwodau (thans: Svatava) bij Falkenau, het huidige Sokolov, aan de rivier Ohre (Eger in Duits), geboren. Als 8 jarige speelde hij al in de Falkenauer KnabenKapelle à¢â‚¬Å“Dotzauerà¢â‚¬. Na zijn schooltijd gaat zijn wens in vervulling en mag hij naar het conservatorium in Oelsnitz/Vogtland. Daarna moet hij in militaire dienst en zo ook de oorlog in. In februari 1945 raakt hij gewond in Breslau en komt als 19 jarige in het hospitaal terecht.

Aan het einde van de oorlog vlucht Ernst Mosch naar Beieren en speelt veel voor Amerikanen in een Big Band Jazzorkest en later in het Hamburger Rundfunk Orchester. In 1951 vond hij de weg naar het Sà¼dfunk Tanzorchester van Erwin Lehn en ontmoet Ernst Mosch zijn latere Egerlà¤ndercollega's. Met deze mensen werden vijf door hem gearrangeerde titels, waaronder Rauschende Birken, voor de Stuttgarter omroep ten gehore gebracht. Het publiek is zeer verrast. Vijf jaar later op 21 april 1956 richtte hij met enkele vrienden de à¢â‚¬Å“Original Egerlà¤nder Blasmusikà¢â‚¬ op.

In meer dan 40 jaar heeft Ernst Mosch zijn stempel op de blaasmuziek gedrukt met 29 gouden, platina en diamanten platen. Hij verkocht meer dan 42 miljoen grammofoonplaten en CD‘˜s. Hij gaf TV-optredens in ruim 40 landen over de hele wereld. ´De Von Karajan van de volksmuziek‘˜ werd hij schertsend wel eens genoemd met een knipoog naar z‘˜n klassieke collega Herbert von Karajan. Ernst Mosch overleed op 15 mei 1999 op 73-jarige leeftijd in zijn woonplaats Unter-Germaringen in de Zuid-Duitse Allgà¤u (Beieren).

Jubileumactiviteiten Isseltaler Musikanten
Naast de Nieuwjaarsconcerten hebben de Isseltaler Musikanten de presentatie van de Jubileum-cd op het programma staan. Deze vijfde cd wordt in 2012 opgenomen en uitgebracht en zal de eerste cd-opname zijn, die onder leiding van dirigent Bennie ter Heide wordt gemaakt. Het belooft een zeer mooie weergave te worden van 35 jaar Egerlà¤ndermuziek door de Isseltaler Musikanten.

In oktober 2012 zal het jubilerende orkest ook van zich laten horen met haar Egerlà¤nderfeest in Velp, welke vooraf wordt gegaan door de traditionele Isseltaler Egerlà¤nderworkshop. Speciale gasten zullen Die Innsbrucker Bà“§hmische zijn, het zevental dat in 2010 met zeer veel succes professionele blaasmuziek in Velp heeft laten horen en dat inmiddels in geheel Europa is uitgegroeid tot een zeer geliefd orkest. De Isseltaler Musikanten zijn er trots op dit orkest wederom naar Velp te kunnen halen voor een eenmalig optreden.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular