Isseltaler Musikanten organiseren workshop met topmusici van Die Innsbrucker BöhmischeVelp Gld. - Op 27 oktober a.s. wordt in Velp de zevende Isseltaler Egerländer Workshop gehouden. Afgelopen jaren zijn onder meer de musici Ernst Hutter, tenorhornist en Holger Müller, slagwerker van 'Die Egerländer Musikanten, das Original' docent geweest. Op 27 oktober 2012 komen ´Die Innsbrucker Böhmische‘ naar Velp voor een workshop in Hogeschool van Hall Larenstein. In 2010 hebben deze professionals van dit onbetwiste toporkest al eerder met succes een workshop gegeven. Overdag zullen de Innsbrucker Böhmische als docent actief zijn, 's avonds zullen zij een uniek concert geven. Deelnemers aan de workshop hebben gratis toegang tot het concert; zij kunnen hun docenten dus 's avonds musicerend aan het werk zien.

Het team van docenten wordt aangevuld met de Nederlandse klarinettist Jan de Rhoter (bekend van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en de eveneens Nederlandse zangpedagoog Heike Rowold, bekend van onder meer de Nederlandse Reisopera.

De organisatie is in handen van de Isseltaler Musikanten. Artistiek-inhoudelijk verantwoordelijk voor deze dag is Bennie ter Heide, muzikaal leider van de Isseltaler Musikanten. De organisatie heeft zich ten doel gesteld om zoveel mogelijk amateurmuzikanten een leerzame dag te laten beleven en nodigen ook harmonie- en fanfaremuzikanten uit om (hernieuwd) kennis te maken met de Böhmische/Egerländerblaasmuziek.

Programma
Overdag gaan de deelnemers aan de workshop (amateur-muzikanten) onder deskundige leiding muziekstukken instuderen, welke ‘s avonds tijdens een openbaar mini-concert als gelegenheidsorkest worden uitgevoerd. Aansluitend is er een concert door de Isseltaler Musikanten gevolgd door een optreden van Die Innsbrucker Böhmische.

Oorsprong Böhmische muziek
Het Böhmische deel van Tsjechie is vanaf circa.1300 bekend als Egerland en beslaat het gebied dat begrensd wordt door het Ertsgebergte (noorden), het Fichtelgebergte, het Böhmische Wald (westen/zuiden) en de rivier de Eger (oosten). Alle plaatsen in dit gebied hebben ook Duitse namen gehad. Voorbeelden zijn Falkenau (nu Sokolov), Eger (nu Cheb), Karlsbad (nu Karlovy Vary), Graslitz (nu Kraslice). Door de grote rijkdom aan grondstoffen (kolen, zilver, koper, hout, enz.) ontstond er vanaf de 16e eeuw een periode van grote bloei. In deze rijke periode werd ook de basis gelegd voor het ontstaan van het conservatorium van Europa zoals Böhmen ook wel wordt genoemd. Kenmerkend voor de Böhmische muziekstijl is de wat "rustiger" speelstijl, hetgeen zich bij een polka uit in een over het algemeen wat langzamer en gemoedelijker speeltempo.

Waar vind ik meer informatie over Die Innsbrucker Böhmische?
Op de website van de Isseltaler Musikanten (www.isseltalermusikanten.nl) is alle informatie over het orkest te vinden en op de website van ´Die Innsbrucker Böhmische‘ (www.innsbrucker-boehmische.at) staan diverse filmopnamen van het orkest.

Hoe kan ik mij inschrijven voor de Egerländer Workshop 2012?
Inschrijven kan via het online inschrijfformulier op de website www.isseltalermusikanten.nl. De deelnamekosten bedragen € 35,00 Euro, inclusief gratis toegang tot het concert van Die Innsbrucker Böhmische 's avonds.

_________________________________________________________________________________
Samenvatting voor de redactie:

Isseltaler Egerländer Workshop 2012
Zaterdag 27 oktober 2012, 9.00 uur

Hogeschool van Hall Larenstein, Larensteinselaan 26a te Velp Gld
Inschrijving via de website www.isseltalermusikanten.nl
Deelnamekosten € 35,00
Nadere informatie 026-3820245 / Jan-Joris HelingComments are closed.
%d bloggers liken dit: