Italië heeft tijdelijk de import van producten afkomstig  van zeehonden verboden. De Italiaanse vice-minister voor binnenlandse handel, Adolfo d'Urso, - samen met de Italiaanse dierenbeschermingsorganisatie LAV- hebben vandaag op een persconferentie in Rome bevestigd dat Italië de komende maanden de grenzen sluit voor producten van zeehonden. Tegelijkertijd heeft Parlementslid Saia een wetsvoorstel aangekondigd (gesteund door de coalitie) om de handel in zeehondenproducten permanent te verbieden aangekondigd. Dit wetsvoorstel dient als aanvulling op het reeds bestaande importverbod op katten- en hondenbont.

Marcel Bertsch, directeur van het IFAW Nederland: 'We zijn zeer verheugd met het besluit van Minister d'Urso. Het toont de groeiende druk in Europa om te markt te sluiten voor zeehondenproducten. De belangrijke wetsvoorstellen in ons eigen land, België, Mexico en nu ook Italië kunnen bijdragen aan het beëindigen van de wrede, zinloze en onrechtvaardige slachting van zeehonden. We roepen andere Europese landen op om dit veelbelovende voorbeeld te volgen'.
De Canadese zeehondenjacht in 2006, die de tweede helft van maart zal beginnen, lijkt groter dan ooit. De afgelopen 3 jaar zijn er bijna een miljoen dieren gedood. Het nieuwe quotum is nog niet vastgesteld. In november 2005, heeft Canada op een bijeenkomst voor belanghebbenden een nieuw voorstel ingediend voor een 5-jarig plan, dat zou variëren van het doden van 1.250.000 tot 1.750.000 zeehonden.
Italië is een van de belangrijkste markten voor zeehondenhuiden in Europa en eengrote importeur van zeehondenoliën. Bovendien is Italië een belangrijk doorgeefluik; het land importeert zeehondenproducten om vervolgens weer te exporteren naar andere landen.In december 2005 hebben Nederlandse kamerleden een wetsvoorstel om de handel in zeehondenproducten te verbieden ingediend bij de Raad van State en tegelijkertijd
genotificeerd bij de Wereld Handels Organisatie en de Europese Commissie. Het IFAW feliciteert het parlement met deze belangrijke stap en hoopt dat het proces spoedig afgerond zal worden zodat ook Nederland deze producten zal weren..
bron:IFAW