De eerste IVF-behandeling komt weer terug in het basispakket. Verzekerden hebben vanaf 2007 weer recht op drie behandelingen. Wel geldt voor elke behandeling een eigen bijdrage van 500 euro.Minister Hoogervorst laat dit vandaag weten in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij de pakketmaatregelen evalueert die sinds 2004 zijn ingevoerd.

De nieuwe vergoeding van IVF is voor patiënten een duidelijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie, schrijft Hoogervorst. Nu betalen zij gemiddeld 2.500 euro voor de eerste behandeling; de tweede en derde behandeling worden wel helemaal vergoed. Omdat de pakketmaatregel heeft geleid tot doelmatiger zorg, wil de minister vasthouden aan een vorm van eigen bijdrage.
In de brief komt ook de vergoeding van het maximum aantal behandelingen voor psychotherapie aan de orde. In 2004 is dit vastgesteld op 25 zittingen (en 50 zittingen voor jeugdigen en mensen met een persoonlijkheidsstoornis). Voor ongeveer 15 procent van de patiënten blijkt dit aantal niet voldoende te zijn. Daarom komt er een indicatiestellingsprotocol. Een psychotherapeut kan daarmee vaststellen of de patiënt in aanmerking komt voor doorbehandelen. Daarna kan de verzekeraar beoordelen of de vergoeding terecht was.
bron:VWS