Twee weken na de officiële opening van het Jaar van de Folklore is het Jaar van de Folklore volop op stoom. Vele honderden kleine en grote folklore-evenementen door het hele land verspreid wisselen elkaar af. Op de agenda staan een aantal toppers. De Nationale Folkloredag 2005, zaterdag 4 juni in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, is zo'n hoogtepunt. Ruim 1400 folkloredansers en -muzikanten dansen en spelen er de sterren van de hemel.

Wie denkt dat folklore saai is, moet daar maar eens een kijkje nemen. Zestig folkloristische dansgroepen uit het hele land zijn in Arnhem aanwezig en iedereen komt in de eigen streekdracht. Een bijzonder en kleurrijk gezicht! Op acht podia in de passende ambiance van het openluchtmuseum dansen zij tussen 11:00 en 16:00 uur non-stop oude Nederlandse dansen, zoals skotsen, walsen en polka's. Als klap op de vuurpijl zullen alle dansers aan het eind van de dag een aantal gemeenschappelijk uitgevoerde dansen opvoeren. Na de folkloristische verkiezingscampagne van de afgelopen weken is dit pas echt een feest.

Heel bijzonder is de opvoering van delen uit Fryske Trou, een zang- en dansspel dat hier voor het eerst en het laatst te zien was bij de opening van het museum op 4 september 1919. Verder zijn er bruiloftsdansen te zien, een dans onder de pinksterkroon en treden er kinderdansgroepen op. Verschillende groepen verzorgen verder kledingshows en er is zang in het kerkje van het museum. Oude landbouwtechnieken worden gedemonstreerd en er is nog veel meer. De Nationale Folkloredag laat precies zien waar het om gaat: met folklore beleef je het verleden aan den lijve.

Het Jaar van de Folklore is een initiatief van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, het landelijk instituut voor het immateriële erfgoed. Met het themajaar laat het centrum zien dat folklore in Nederland springlevend is. Het wordt daarin bijgestaan door allerlei sleutelorganisaties uit de folklorewereld, zoals de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland, die de Nationale Folkloredag samen met het openluchtmuseum heeft georganiseerd.

bron:Centrum voor volkscultuur.