Tijdens de jaarwisseling in de politieregio Gelderland-Zuid hebben zich enkele incidenten voorgedaan. Op verschillende plaatsen in de regio ontstonden branden en vreugdevuren. Ook waren er enkele opstootjes. De politie hield, voor zover op dit moment bekend, 37 personen aan. Onder meer voor belediging, vernieling, openlijke geweldpleging en het voorhanden hebben van illegaal vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling waren ruim 175 agenten in dienst. De politie is tevreden over de gekozen aanpak en de samenwerking met haar partners. Hieronder een overzicht van de belangrijkste incidenten.

District Stad Nijmegen
Aan het Potgietersplein in Nijmegen ontstonden in de loop van de avond enkele kleine brandjes. Deze zijn door de brandweer geblust. Kort na middernacht kreeg de politie meldingen dat personen vreugdevuren ontstaken aan de Kanaalstraat, de Hertogstraat, de Angerensteinstraat en de Bosbesstraat. De politie ging ter plaatse om personen te verwijderen. Daarna bluste de brandweer de vuren. Bij de Angerensteinstraat ontstond een opstootje. Hierbij is een persoon aangehouden.
Rond 01.00 uur kwam de melding binnen van een uitslaande brand in een cafetaria aan de 10de straat Leuvensbroek. Boven deze horecagelegenheid zijn woningen. Ongeveer 50 bewoners hebben uit voorzorg hun woningen moeten verlaten. Niemand raakte door de brand gewond. Drie agenten ademden rook in. Zij kregen uit voorzorg extra zuurstof toegediend. De politie hield een persoon aan op verdenking van brandstichting.
Rond 02.20 uur gaf de brandweer het sein "brand meester". Er kon niet worden voorkomen dat het pand volledig uitbrandde. Een aantal omwonenden mocht terugkeren naar hun woningen. Personen die niet mochten terugkeren, zijn bij familieleden of bekenden ondergebracht.In de Kolpingstraat ontstond rond 01.15 uur brand bij een cafetaria. Ook hier moesten omwonenden uit voorzorg hun woningen verlaten. Rond 01.30 uur was de brand onder controle. Het vuur was bij een buitenmuur ontstaan. Rond 01.40 uur is aan de Zijpendaalstraat een vreugdevuur ontstoken. Op het moment dat de politie wilde ingrijpen, is met stenen naar agenten gegooid. Korte tijd later verdwenen de omstanders waarna het vuur door de brandweer werd geblust.
District Tweestromenland
Aan de Korte Akker in Druten werd rond 00.30 uur een vechtpartij gemeld waarbij twee personen betrokken zouden zijn. De toedracht hiervan zou in de familiaire sfeer liggen.
Rond 01.00 uur zijn aan de Markt in Wijchen verschillende winkelruiten vernield. Vermoedelijk is vuurwerk tegen de ruiten geplakt. Tijdens het afsteken hiervan zijn de beschadigingen ontstaan. Getuigen van deze vernielingen worden verzocht contact op te nemen met de politie op het telefoonnummer 0900-8844.
In Beuningen is rond 03.45 uur tijdens een oudejaarsfeestje aan de Reekstraat een persoon mishandeld en twee personen bedreigd. De toedracht tot deze incidenten is nog niet bekend.
District De Waarden
In Brakel zijn in de vooravond acht jongeren aangehouden omdat zij opstootjes veroorzaakten en diverse keren met vuurwerk gooiden. Rond middernacht is in een caravan in Kesteren brand ontstaan. In de caravan lagen autobanden. Iets na middernacht ontstond een opstootje aan de Hogeweidseweg in Tiel. Personen zorgden ervoor dat de brandweer haar werk niet kon doen. De politie greep in. Drie agenten zijn hierbij in het gezicht geslagen of gekrabd. Vier personen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging.

In Bruchem stichtten jongeren rond 01.30 uur brandjes. Er ontstond ook een opstootje waarbij de politie ingreep. Later deze nacht is de politie ingezet om illegaal vuurwerk in beslag te nemen. Aan de Diderik Vijghstraat in Tiel werd rond 01.35 uur een vreugdevuur ontstoken. Hierbij zouden 150 tot 200 personen aanwezig zijn. Diverse politieauto’s gingen ter plaatse om omstanders te verwijderen zodat de brandweer het vuur kon blussen. Omstanders gingen niet weg. Een aantal van hen gooide onder meer stenen naar agenten. Op dat moment is besloten de Mobiele Eenheid (ME) op te roepen en ter plaatse te laten komen. Op het moment dat de ME paraat was, ging de groep mensen uit zichzelf weg. De ME voerde geen charge uit. De brandweer doofde het vuur.
bron:Politie Gelderland-Zuid