Zanger en musicalster Jamai (19) roept zaterdag in zijn geboorteplaats Schoonhoven jonge kiezers op om op 7 maart te gaan stemmen. Tijdens de finale van Idols in 2003 stemden de jongeren van Schoonhoven massaal op Jamai. Burgemeester D.W. de Cloe ontvangt de winnaar van Idols 2003 op het gemeentehuis, waarna Jamai meerijdt op een moving billboard. Jamai roept de jonge kiezers op in het kader van de campagne U heeft het voor het zeggen.

Voor de landelijke opkomstcampagne speelt Jamai een rol in de online communicatie. Voor jongeren die voor de eerste keer stemmen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een speciale website met een ludieke oproep gelanceerd: www.oefenjestem.nl. Op deze site is handige informatie te vinden over het recht om te stemmen, de Nederlandse democratie, de gemeenteraad en de wijze waarop je kunt stemmen. Met Jamai kunnen zelfs enkele zangoefeningen worden gedaan die de stem alvast lekker opwarmen voor 7 maart 2006. Voor algemene informatie over de gemeenteraadsverkiezingen en partijen in een specifieke gemeente kan men ook terecht op www.uheefthetvoorhetzeggen.nl.
Voor de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag 7 maart 2006 loopt al bijna drie weken de landelijke opkomstcampagne U heeft het voor het zeggen. De nieuwe campagne houdt kiezers een spiegel voor. In de radio- en televisiecommercial zijn originele fragmenten uit TV-shows als Idols, Dancing with the Stars en Big Brother te zien. Programma's waar Nederland met miljoenen tegelijk op stemt. De commercial besluit met: U stemt graag? Stem dan ook op 7 maart. De campagne is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
bron:BZK