Voorafgaande aan het oefenduel van Oranje met Duitsland op woensdag 17 augustus in de Rotterdamse Kuip, zingt Jan Smit het Wilhelmus. Na Glennis Grace en Thà© Lau is de Volendamse zanger de derde 'uitverkorene' om het volkslied voor zijn rekening te nemen.

De 19-jarige Smit, die behalve in Nederland ook succesvol is in Duitsland, Italië en Frankrijk, brengt het nationale lied a capella ten gehore. Smit ontving in 2001 de exportprijs, als best verkopende Nederlandse act in het buitenland.

Het Duitse volkslied wordt gezongen door Dennie Christian. Christian (44) had de afgelopen 27 jaar zowel in Duitsland als in de Benelux succes als zanger, radio- en tv-presentator.

De KNVB heeft ervoor gekozen de komende periode - in ieder geval tot het WK 2006 - de nationale hymnen te laten zingen door wisselende artiesten van vaderlandse bodem. Het is niet voor het eerst dat de volksliederen bij duels van Oranje vocaal vertolkt worden. Eerder viel die eer te beurt aan onder andere Bill van Dijk en Alexandra van Marken.
 
bron:KNVB