Een groot deel van de maand januari werd het weer bepaald door hogedrukgebieden. Daardoor was het over de hele maand genomen niet alleen zonnig en droog, het is ook al negen jaar geleden (1997) dat januari zo koud was.

Ondanks de gemiddeld lage temperatuur ontbrak het deze maand aan een overtuigende vorstperiode met sneeuw- en schaatsplezier. Het koudst was het op 29 januari in Nieuw Beerta, -9,9 C. Van 17 tot en met 21 januari was het wisselvallig en zacht, 20 januari werd het in Gilze Rijen en Eindhoven 10,4  C.

De maand was zeer droog, komt zelfs op de 3de plaats van droogste januarimaanden sinds 1901. Toch veroorzaakte juist de neerslag problemen op 25 januari, door ijzel werd het op uitgebreide schaal glad met talrijke ongelukken tot gevolg.
De maand was zeer zonnig, maar de regionale verschillen waren groot: vooral tussen 4 en 12 januari toen de zon in het noorden dagenlang niet te zien was terwijl de zon in het zuiden geregeld scheen. De maand was ook over het geheel in het zuidoosten het zonnigst. In Maastricht was het zelfs de zonnigste januarimaand sinds de metingen aldaar in 1906.
bron:KNMI