Jeroen van de Ven heeft in de zomer van 2004 op uitnodiging van de Art Farm in Nebraska, VS een permanente installatie gemaakt met als titel Silver River Pipe Line. Het is een structuur van afgedankte aluminium irrigatie-buizen, die tussen 1950-1980 gebruikt werden in de maïslandbouw van Nebraska.

De installatie heeft hij gemaakt in reactie op de grote droogte die sinds lange tijd in deze mid-west-staat heerst. Bij een gewone pijpleiding wordt water in rechte lijnen, onder hoge druk, over grote afstanden getransporteerd. De Silver River Pipe Line slingert op een meer organische wijze door het landschap en volgt over 300 meter de bedding van een opgedroogde rivier. Het opnieuw gepolijste aluminium van de pijpleiding van Van de Ven reflecteert het zonlicht en de veranderende kleuren van het landschap in een lijn die aan de bewegingen van stromend water doet denken.

In de Tuingalerij toont Van de Ven een serie documentaire foto's van deze installatie in Nebrasaka. In de museumtuin grenzend aan de glazen wand van de galerij is een extract van het werk te zien in de vorm van een 12 meter lang driedimensionaal object.

Als interdisciplinair kunstenaar die zowel sculptuur als video's en foto's maakt, werkt Van de Ven bij voorkeur op locatie, gebruikmakend van materiaal dat ter plekke aanwezig is. Hij combineert elementen uit zowel de natuurlijke als de stedelijke omgeving en is in het bijzonder geïnteresseerd in de sculpturale toepassingen van daglicht en kunstlicht.

Jeroen van de Ven (Oss, 1971) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam (sculptuur) en aan de St. Joost academie in Breda (documentaire fotografie).

bron:Noord Brabants Museum