Vandaag diende in een besloten zitting de zaak van drie minderjarige jongens uit Bergen op Zoom die verdacht worden van brandstichting van een winkelcentrum in Roosendaal. Door de grote brand die door de verdachten zou zijn aangestoken, raakte tenminste negen winkels beschadigd zo niet volledig uitgebrand.

De jongeren waren ten tijde van de brand respectievelijk 14, 14 en 17 jaar. Het Openbaar Ministerie Breda verdenkt twee van de jongeren ook nog van andere feiten. De 17-jarige is ook stalking, bedreiging, (een andere) brandstichting en diefstal met geweld ten laste gelegd. Een van de twee 14-jarigen wordt als medeverdachte gezien in de laatste twee feiten (brandstichting en diefstal met geweld). De andere veertienjarige staat alleen voor de grote brand terecht.

Een van de brandstichters heeft tijdens het politieonderzoek openheid van zaken gegeven. Deze verklaring wordt op diverse punten gesteund door getuigenverklaringen en technisch bewijs. De twee anderen ontkennen iets met de brand te maken te hebben.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de 17-jarige verdachte tien maanden jeugddetentie en de maatregel van Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen (jeugd-TBS). Tegen een van de 14-jarigen is tien maanden jeugddetentie geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Deze verdachten zitten sinds oktober 2004 in detentie. De andere 14-jarige hoorde 120 taakstraf met vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie tegen zich eisen. Tegen verdachten tot 16 jaar kan maximaal à©à©n jaar jeugddetentie worden geëist.

bron:OM