Onder de titel 'Jong en dement, vreemd en onbekend?' organiseert Alzheimer Nederland op vrijdag 17 juni de eerste, landelijke bijeenkomst voor mensen met een dementie op jonge leeftijd en hun familie. Het congres vindt plaats in theater en congrescentrum 'De Flint' in Amersfoort.  

Dementie komt niet alleen bij ouderen voor. In Nederland lijden naar schatting twaalfduizend mensen voor hun vijfenzestigste levensjaar aan een vorm van dementie. De ziekte heeft niet alleen ingrijpende gevolgen voor het leven van de patiënt. Het hele gezin kampt met de gevolgen. Op het congres komen ook deze, vaak onderbelichte, problemen van partner en kinderen aan bod. Natuurlijk is er de mogelijkheid voor bezoekers om vragen te stellen, met elkaar in contact te komen en ervaringen uit te wisselen. 
 
De bezoekers kunnen zien wat er bij dementie verandert in de hersenen en welke rol erfelijkheid speelt. Met behulp van de film 'Vergeten talenten' laten we zien hoe mensen met dementie zin geven aan hun leven. Praktische zaken, zoals het regelen van een persoonsgebonden budget en de problemen die mensen daarbij ondervinden worden belicht aan de hand van ervaringen van mantelzorgers. 
 
Als je niet meer bij je dementerende man in de auto durft te stappen, verbied je hem dan te rijden, of verstop je de autosleutels? 's Middags vertelt verpleeghuispastor Marinus van den Berg over het omgaan met dementie; de vragen en schuldgevoelens die bij mantelzorgers leven. Tot slot vertellen diverse partners en kinderen wat zij doen om de zorg vol te houden.  
 
Voor hulpverleners en vrijwilligers is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.  
 
bron:Alzheimer Stichting

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular