De 12-jarige Mees Meijer uit Hilversum heeft het ontwerp Vredesmonument 2005 gewonnen. De jonge ontwerper ontving vandaag In Theater de Lieve Vrouw in Amersfoort de eerste prijs uit handen van twee veteranen van het elfde infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers van de Luchtmobiele Brigade.

De prijsvraag was een onderdeel van het scholenproject ´Speuren naar Sporen', waaraan in totaal bijna twintigduizend 11- en 12-jarige scholieren deelnamen. De bijeenkomst vond plaats in het teken van Veteranendag, die morgen (woensdag 29 juni) wordt gehouden.

Het getekende ontwerp van Mees toont een groot aantal donkergrijze rechthoeken met daarin - op willekeurige plaatsen - enkele witte plekken. Het geheel symboliseert mensen in oorlogstijd, waarbij de lege plaatsen aangeven dat er - eveneens willekeurig - personen nooit terugkeerden. 'Er is een treffend beeld neergezet, dat je emotioneel echt raakt. Het geeft ook de grijze loodzware kleur van de oorlog aan', aldus het juryrapport.
De tweede ontwerpprijs ging naar naar Matthijs Bannink uit Groningen, de derde naar Hanneke Rasing uit Rutten (Flevoland).

Het onderwijsproject 'Speuren naar Sporen is een initiatief van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en uitgeverij Bekadidact en mede mogelijk gemaakt door SNS Reaal Fonds.
De jonge scholieren moesten daarbij tal van historische vragen beantwoorden en een aantal opdrachten uitvoeren. Ook bezochten zij daarvoor oorlogs- en bevrijdingsmusea. Dat gebeurde in het kader van Bevrijding 60 jaar.

Aan het project is ook een goed doel gekoppeld. Na het bekendmaken van het ontwerp Vredesmonument 2005 ontving een vertegenwoordigster van War Child een cheque van 5000 euro.
Eregasten waren de korporaals Jarno en Bart, die enige tijd op missie zijn geweest in Irak en Afghanistan. Beide veteranen vertelden tijdens de bijeenkomst in Amersfoort het jeugdige gehoor over hun ervaringen tijdens hun militaire werk in het buitenland.

bron:NBTC