De politie heeft maandag 15 mei twee jongens uit Leiden van 15 en 16 jaar aangehouden. Tegen de jongens zijn verdenkingen dat zij verantwoordelijk zijn voor de brand in een woning aan de Formosastraat in Leiden die op 1 januari ontstond en waarbij de 81 jarige bewoonster ter nauwer nood door agenten kon worden gered. Beide verdachten zijn vandaag 18 mei voorgeleid aan de rechter- commissaris.
De brand ontstond Oudejaarsnacht in de gang achter de voordeur van de woning. Rond 02.55 uur kregen de hulpdiensten via 112 de melding van de brand en dat de bewoonster zich nog in de woning bevond. Twee agenten die als eerste terplaatse waren, braken een achterdeur open en gingen op het hulpgeroep van de slecht ter been zijnde vrouw af. De agenten hadden daarbij de grootste moeite vanwege de dikke rookontwikkeling. Op de tast vonden zij de vrouw en brachten haar naar buiten. De bewoonster die in haar slaap door het vuur werd verrast werd voor onderzoek overgebracht naar het LUMC. Eén van de te hulp geschoten agenten moest zich daar eveneens vanwege ademhalingsproblemen laten nakijken. De bewoonster kon na enkele maanden naar haar woning terugkeren maar heeft nog altijd angst. Ook zijn bij de brand stukken van emotionele waarde verloren gegaan.
De politie startte onmiddellijk een uitgebreid onderzoek. De technische recherche van Politie Hollands Midden hield een sporenonderzoek waaruit bleek dat het vuur moest zijn ontstaan direct achter de voordeur van de woning. De zes rechercheurs die de brand onderzochten, namen deze conclusie mee. Veel mensen werden de afgelopen maanden gehoord. Ook het opsporingsprogramma van RTV-West ‘Team West’ besteedde aandacht aan deze zaak. Uiteindelijk groeiden de verdenkingen tegen het tweetal waarna na overleg met het openbaar ministerie de jongens maandag werden aangehouden. Deze besloot tot voorgeleiding.
Het politieonderzoek heeft uitgewezen dat de jongens het niet hadden gemunt op de vrouw of haar woning. Zij waren er op uit om een buurtbewoner die ze niet zo mochten schrik aan te jagen. Dit wilden ze doen door vuurwerk door zijn brievenbus af te steken. Zij kozen echter het verkeerde adres en het vuurwerk veroorzaakte de brand. De politie is deze week bij de bewoonster op bezoek gegaan om over het onderzoek en de aanhoudingen te vertellen.
bron:Politie Hollands-Midden