Meer dan 1.000, merendeels laagopgeleide, jongeren hebben mee gedaan aan de Baanbrekerprijs 2005. De Baanbrekerprijs 2005, daagde 'kansarme' jongeren uit om zelf oplossingen aan te dragen voor de jeugdwerkloosheid. In totaal leverde dat 163 inzendingen uit het hele land op. Plannen die door jongeren zelfstandig werden ingediend of met behulp van speciale Baanbrekercoaches. Vandaag 1 mei 2005 (de dag van de arbeid) zijn de drie genomineerde plannen bekend. De definitieve eindrangschikking wordt bepaald door het Nederlands publiek via een internetstemming. Op www.baanbrekerprijs.nl kan tot en met 15 mei gestemd worden. Het totaal aan prijzengeld is 560.000 euro.

De jury bestaande uit juryvoorzitter Wim Kok (66), Henk van Hoof (57), staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Jacques van Ek (60), voorzitter Fortis Foundation, Rania Ghanem (19), Vincent Jansen (21), Petra Paliwoda (24) en Kay Jungschleger (20) selecteerde drie plannen, die daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. Elk plan is ingediend met betrokkenheid van tenminste drie jongeren (16-25). 
 
Genomineerd: Speed-Meet, (jongeren uit Spijkenisse) 
Werkgevers krijgen vaak meer dan 100 sollicitatiebrieven en pikken daar hooguit vijf (beste) CV s uit. Naar het idee van speed-dating krijgen werkgevers en werkzoekenden circa 5-10 minuten de tijd voor een oriënterend gesprek. Daarna wordt gerouleerd. Binnen dit concept krijgen de werkgevers kans om veel meer sollicitanten te zien en krijgen de jongeren meer kansen om zichzelf persoonlijk te presenteren aan de werkgevers. 
 
Genomineerd Pre-jobcoaching 4 you(th),( jongeren uit  Maastricht) 
Als jongeren niet direct een baan vinden na school gaan ze 'zwemmen'. 
Pre-jobcoaching 4 you(th), wil  MKB-ers als 'buddy' inzetten bij schoolverlaters.  Niet in de gebruikelijke à©à©n op à©à©n situatie. De MKB-er stapt in tijdens het laatste schooljaar en pakt een groepje op met de minste kansen. De buddy neemt dat groepeje onder de hoede. De MKB-er begint met lesgeven over solliciteren, werken enzovoorts. Daarna helpt de buddy ze met behulp van diens netwerk net zolang tot dat ze allemaal goed terecht zijn gekomen.  
 
Genomineerd: 2nd Life (jongeren uit Rotterdam) 
Voortijdig schoolverlaten heeft onder andere te maken met het onderwijsaanbod dat niet aansluit op de belevingswereld van de jongeren. Dit idee: het opzetten van een eigen leer- werkbedrijfje rond mode, handwerk en recycling, sluit aan bij de interessewereld van jongeren. 2nd Life maakt namelijk van kleding die mensen in de kast hebben hangen maar niet (meer) dragen iets nieuws dat ook nog trendy is. Applicaties, nieuwe lengte, cowboylook, baggy of skate? 2nd Life geeft kleding een nieuw hip leven. Alles onder auspiciën van talentrijke en ambitieuze afgestudeerden van de modevakschool. Kortom, de high potentials helpen de low performers.  
 
Bekendmaking 
De bekendmaking en prijsuitreiking vindt plaats door juryvoorzitter Wim Kok tijdens BaanBastic, the unconventional op donderdagavond 19 mei in de Amsterdam Convention Factory in Amsterdam.  
 
Over de Baanbrekerprijs 
De Baanbrekerprijs bestaat sinds 2000 en is een ideeënwedstrijd om creatieve oplossingen voor werkloosheid te vinden. Elke editie heeft een ander thema. De Baanbrekerprijs wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar gehouden. De Baanbrekerprijs 2005 is een initiatief van Start Foundation, Fortis Foundation Nederland en Taskforce Jeugdwerkloosheid.   

bron:Start Foundation