Een filmpje op Internet bracht de politie op het spoor van de daders. Met de aanhouding van drie jongeren uit Adorp in de leeftijd van 15, 16 en 17 jaar heeft de politie onlangs drie pogingen tot brandstichting in Adorp opgelost. Ook een jongen uit Westeremden werd tijdens het onderzoek als verdachte gehoord.

De politie kreeg in mei 2004 drie meldingen van poging tot brandstichting door van de directeur van een basisschool in de Kleinestraat in Adorp. Hij gaf aan dat op verschillende dagen en tijdstippen tot driemaal toe een molotovcocktail op het schoolplein tot ontploffing was gebracht. De directeur deed aangifte van poging tot brandstichting. Dit omdat de vuurbom vlakbij het schoolgebouw tot ontploffing was gebracht en de school in brand had kunnen vliegen. Het daarop volgende onderzoek door de politie bleef echter zonder resultaat.
Filmpje
Begin dit jaar kreeg de politie informatie binnen over de pogingen tot brandstichting. Op een website op het Internet was namelijk een filmpje te zien met jongeren, die een molotovcocktail kapot gooiden op het betreffende schoolplein. Met behulp van de digitale recherche werd het filmpje vanaf het Internet gehaald. Op de beelden valt te zien hoe een molotovcocktail wordt gemaakt en hoe dit voorwerp vanaf een berging op het schoolplein kapot werd gegooid. Vervolgens ontstond een grote steekvlam. Op de site stonden ook namen genoemd van mogelijke verdachten.
De buurtagent van de gemeente Winsum en het Reitdiepdal stelde hierop een onderzoek in. Hieruit kwam naar voren dat de drie jongens, de vierde jongen deed alleen mee, op een verjaardagfeestje het plan hadden opgevat om een vuurbom te maken en deze kapot te gooien. Om alles terug te kunnen zien, werd de poging tot brandstichting door de toen 15-jarige Adorper met een videocamera vastgelegd. De beelden werden gemonteerd en later op een website op het Internet geplaatst. De jongens gaven aan dat zij het effect van een molotovcocktail wel eens wilden zien. Ook zagen zij stuk voor stuk in dat ze behoorlijk gevaarlijk bezig waren geweest.
Alternatieve straf
Alle vier verdachten hebben een bekennende verklaring afgelegd over hun aandeel in de brandstichtingen. Naast het viertal heeft de politie nog twee getuigen gehoord. Alle verdachten waren tijdens het plegen van de pogingen tot brandstichting 14 en 15 jaar oud. Na overleg met justitie werd besloten om de jongeren een alternatieve straf bij bureau Halt te laten ondergaan. De reden hiervoor ligt in het feit dat de jongeren tijdens het plegen van de brandstichtingen een lage leeftijd hadden. De politie heeft de zaak afgerond.
 
bron:Politie Groningen