Het Nationale Park De Hoge Veluwe is samen met de Hoenderloo Groep een uniek samenwerkingsverband aangegaan. In Het Nationale Park De Hoge Veluwe kunnen bezoekers genieten van de rust en stilte van de natuur en een unieke verscheidenheid aan flora en fauna. Het Park wordt wel een 'museum van landschappen' genoemd en staat in heel Nederland - en zelfs daarbuiten - bekend om de gratis witte fietsen, waarop de parkbezoekers zich door het natuurgebied kunnen bewegen.

De Hoenderloo Groep is een organisatie die nieuwe kansen creëert voor jeugdigen met ernstige (gedrags-)problemen. Essentieel bij de aanpak is dat de jongeren worden gestimuleerd om een vak te leren; ze kunnen in Hoenderloo diploma's halen op de meest uiteenlopende terreinen.

In het verlengde van deze aanpak is onlangs het samenwerkingsverband met Park De Hoge Veluwe ontstaan. De jongeren van de Hoenderloo Groep worden verantwoordelijk voor de inventarisatie, het onderhoud en de vervanging van alle picknickbanken in het park.

Het hout voor de banken, afkomstig uit het park, wordt door de parkbeheerders afgeleverd bij de werkplaats in Hoenderloo. Vervolgens maken de jongeren er - onder begeleiding - nieuwe banken van. Het hout wordt in zeer ruwe staat aangeleverd, dus de jongeren moeten alles zelf doen, van het zagen van planken tot het wegwerken van bouten. Inmiddels is al de twintigste bank in het Park afgeleverd.

De jongeren vinden het werk leuk. Andy (15) vindt het prachtig om het hout te schaven: 'Het is zo mooi om te zien dat je van een ruw stuk hout zo'n mooie gladde plank kunt maken'. Andy's maat Karim (15) valt hem bij: 'Het wordt ook steeds leuker. Je wordt er namelijk steeds handiger in. Je gaat steeds beter werken en we proberen iedere bank weer mooier te maken dan de vorige'.

Beide partijen zijn positief over het project. Het is zelfs mogelijk dat men in de toekomst op een meer structurele manier gaat samenwerken. Voorlichtster Tineke Hoogeveen van de Hoenderloo Groep is enthousiast: 'Onze jongens hebben zeker talenten en op deze manier kunnen ze aan een groot publiek laten zien waar ze goed in zijn. Ook het feit dat we de jongeren kunnen laten werken in en met de natuur spreekt ons erg aan '. Parkbeheerder Jakob Leidekker ziet ook de voordelen: 'Dit is voor beide partijen een prachtige kans. Wij hebben straks overal in het park perfect onderhouden banken en de jongeren werken aan iets waarvan het resultaat echt zichtbaar is. Een natuurpark vol met prachtige, duurzame banken werkt voor zo'n jongen een stuk meer stimulerend dan een zelf gemetseld muurtje dat na de les weer wordt afgebroken'.

bron:Nat.Park Hooghe Veluwe