Aanstaande zaterdag 25 maart vindt er om 12.00 uur op de Dam in Amsterdam een solidariteitsdemonstratie plaats voor de demonstranten in Wit-Rusland. De actie wordt georganiseerd door de studentenbonden en jongerenorganisaties. De jongeren zijn bezorgd over de politieke situatie in Wit-Rusland. Een groot aantal aanhangers van de oppositie tegen dictator Lukashenko is de afgelopen dagen gearresteerd, omdat zij demonstreerden tegen de verkiezingsuitslag waarmee president Lukashenko herkozen is.

De oppositie riep op tot demonstratie naar aanleiding van signalen van fraude bij de verkiezingen. Op de Dam in Amsterdam zal een tentenkamp worden opgericht in verwijzing naar het tentenkamp op het Oktoberplein in Minsk waar op dat moment wordt gedemonstreerd. Woordvoerders van politieke partijen, o.a. NaIma Azough (GroenLinks), Boris van der Ham (D66), Max van der Berg (PvdA),  Jeanine Hennis-Plasschaert (EP VVD) zullen toespraken houden.
Lukashenko voert al jarenlang een schrikbewind in Wit-Rusland. Politieke jongerenorganisaties zijn verboden en onlangs werd vakbondsbestuurder Taciana Khoma gevangen gezet wegens haar politieke overtuigingen. De jongerenorganisaties zijn unaniem in hun oordeel: het is bizar dat dit soort dingen nog gebeuren in Europa. De organisatie van de solidariteitsdemonstratie is in handen van: LSVb, ISO, DWARS, JOVD, Jonge Socialisten, ROOD, CDJA, PerspectieF & Jonge Democraten.
bron:LSVB