Dit jaar viert het North Sea Jazz Festival haar 30-jarig jubileum. Tevens is 2005 de laatste editie van het festival in Den Haag, voordat het volgend jaar naar Ahoy Rotterdam verhuist. Volgens de festivalorganisatie is dit het moment bij uitstek om Jos Acket - echtgenote van de oprichter van het North Sea Jazz Festival, wijlen Paul Acket - te eren met de Bird Award Special Appreciation 2005.

Sinds het prille begin van het North Sea Jazz Festival in 1976 heeft Jos Acket een belangrijke rol gespeeld binnen de organisatie van dit festival. Zij nam het gehele zakelijke gedeelte voor haar rekening, zodat haar man al zijn tijd en energie kon richten op de artistieke invulling van het festival. Zo was zij verantwoordelijk voor de marketing en communicatie, kaartverkoop, medewerkers en contractafhandeling.

Zonder haar inspanningen zou het evenement nooit hebben kunnen uitgroeien tot wat het was op het moment dat de familie Acket in januari 1994, ruim een jaar na het overlijden van Paul Acket, het zeer succesvolle festival overdroeg aan Mojo Concerts. Het is echter bijna altijd Paul Acket geweest die in de schijnwerpers stond. De festivalorganisatie hoopt dat Jos Acket, de vrouw achter Paul Acket, met de toekenning van de Bird Award Special Appreciation alsnog de erkenning krijgt die ze verdient. Haar betekenis voor de jazz in het algemeen, en die in Nederland in het bijzonder, is tenslotte veel groter dan algemeen bekend is.

De prijs zal tijdens het komende North Sea Jazz Festival, dat van 8 tot en met 10 juli a.s. plaatsvindt in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag, op een nader bekend te maken tijdstip en locatie aan Jos Acket worden uitgereikt. De Bird Award Special Appreciation wordt jaarlijks door de North Sea Jazz-organisatie toegekend aan een persoon die een belangrijke rol speelt, of heeft gespeeld, in de jazz in al haar facetten. Eerdere winnaars waren o.a. Blue Note opnametechnicus Rudy van Gelder (2004), de musici Pat Metheny, Rob Madna (beide 2003) en Joe Zawinul (2002), Criss Cross-oprichter Gerry Teekens (2000) en TROS Sesjun producent Dick de Winter (1999). Paul Acket ontving de prijs in 1993.

Vorige week werd bekendgemaakt dat de Bird Award Artist Desereving Wider Recognition dit jaar is gewonnen door de Amerikaanse bassist/componist Ben Allison.

bron:Mojo

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular