Journalisten krijgen definitief geen toegang tot C2000, het nieuwe, digitale communicatienetwerk voor hulpdiensten. Dit is de uitkomst van een gesprek tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Journalisten hebben herhaaldelijk om aansluiting op C2000 gevraagd. Tot voor kort konden ze nog met scanners het analoge communicatieverkeer tussen hulpverleners onderling en met de meldkamer afluisteren. C2000 is echter een besloten netwerk dat niet kan worden afgeluisterd doordat het goed beveiligd is en alle communicatie wordt gecodeerd. Het netwerk is alleen bedoeld voor hulpverleners die nu sneller en efficiënter hun werk kunnen doen. Ook kunnen criminelen niet langer meeluisteren.
Doordat C2000 is beveiligd kunnen ook hobbyisten en journalisten, niet langer meeluisteren met de communicatie tussen hulpverleners. Journalisten missen daardoor een voor hen belangrijke informatiebron. Om de media toch zo snel mogelijk te kunnen informeren over relevante zaken hebben vrijwel alle veiligheidsregio’s een persalarmeringssysteem ingevoerd.. De hulpdiensten zelf zijn verantwoordelijk om dat goed te organiseren. Het ministerie heeft de veiligheidsregio’s hier ook al eerder op gewezen.
bron:BZK