Jubileumbezoek Koningin 27 september 2005 aan provincie FlevolandHare Majesteit de Koningin brengt in het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum dinsdagmiddag 27 september 2005 een bezoek aan de provincie Flevoland.

De Koningin bezoekt de gemeente Lelystad die dit jaar haar 25-jarig bestaan viert. Op het voormalige werkeiland in Lelystad Haven spreekt zij met het College van Gedeputeerde Staten over ontwikkelingen in de provincie. De Koningin maakt vervolgens een wandeling door het oudste deel van Lelystad en bezoekt de eerste inwoners van Lelystad Haven. Na een boottocht naar de Bataviahaven bezoekt de Koningin het Nieuw Land Erfgoedcentrum. Vervolgens wordt zij op het naastgelegen plein feestelijk onthaald door inwoners van de zes gemeenten van Flevoland. Het bezoek wordt afgesloten op Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome bij Luchthaven Lelystad.

De Koningin wordt om 13.00 uur in Lelystad Haven verwelkomd door de Commissaris van de Koningin, de heer M.J.E.M. Jager en de burgemeester van de gemeente Lelystad, de heer drs. Ch. Leeuwe. In het voormalige gemeenschapshuis De Lange Jammer spreekt zij met het College van Gedeputeerde Staten over de ontwikkeling van Zuidelijk Flevoland, de economische ontwikkeling, Europese programma's, sociale cohesie en het voorzieningenniveau in de provincie.

Om 13.50 uur maakt de Koningin een wandeling over het voormalige werkeiland en bezoekt zij de authentieke houten arbeiderswoning van een echtpaar dat daar al sinds het begin van de polder woont. Aan de hand van foto's vertelt het echtpaar de Koningin over het dagelijkse leven op het eiland waar zij de drooglegging en inrichting van de Zuidelijke IJsselmeerpolders van dichtbij hebben meegemaakt.

Om 14.20 uur vaart de Koningin op het schip de Stedemaeght, begeleid door andere boten, naar de Bataviahaven. Tijdens de vaartocht spreekt de Koningin met oud-medewerkers van de Dienst der Zuiderzeewerken en het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeer Polders die hebben meegewerkt aan de bouw en inrichting van de drie polders van Flevoland.

Om 14.50 uur meert de Koningin aan bij de Bataviahaven. Op de kade wordt zij verwelkomd door kinderen van de basisscholen uit de zes Flevolandse gemeenten. Vervolgens rijdt zij in een auto naar het Nieuw Land Erfgoedcentrum, waar de geschiedenis van Flevoland getoond wordt. De Koningin wordt er rondgeleid en krijgt er uitleg over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Daarnaast bezoekt zij in het centrum een originele graanschuur uit de Noordoostpolder en een speelplaats waar kinderen zelf een polder maken.

Om 15.30 uur kijkt de Koningin op het naastgelegen plein naar een presentatie over de inwoners van de jonge provincie; hoe zij binding krijgen met elkaar en met het gebied waar zij wonen of zijn komen wonen. Op het programma staan onder meer een multiculturele bruidsshow, een sketch van de droogleggers Leeghwater en Lely over het ontstaan van de polder, muziek en een tentoonstelling over Almere.

Om 16.15 uur is het officiële deel van het bezoek ten einde. De Koningin vertrekt per Koninklijke bus naar Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome bij Luchthaven Lelystad waar in het nagebouwde stationsgebouw van Schiphol uit 1928 de afsluitende receptie plaatsvindt.

bron:RVDComments are closed.
%d bloggers liken dit: