Hare Majesteit de Koningin brengt in het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum vrijdag 20 mei 2005 een bezoek aan de provincie Utrecht. De Koningin bezoekt achtereenvolgens IJsselstein, Utrecht en Woerden. In IJsselstein spreekt zij met het College van Gedeputeerde Staten over ontwikkelingen in de provincie en bezoekt zij De Meridiaan, een nieuwe woonvorm voor senioren in de nieuwbouwwijk IJsselstein-Zuid. In Mobilion, het bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat in de stad Utrecht, neemt de Koningin samen met leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs kennis van ontwikkelingen op het terrein van infrastructuur. In Woerden krijgt de Koningin een toelichting op de stedelijke vernieuwing van de binnenstad, het project Hoochwoert, en bekijkt zij een modeshow waar VWO-leerlingen hun eigen koninklijke kledingontwerpen presenteren op de catwalk.

De Koningin wordt om 12.50 uur bij het stadhuis van IJsselstein verwelkomd door de Commissaris van de Koningin, de heer mr. B. Staal. Hier spreekt zij met het College van Gedeputeerde Staten over ontwikkelingen in de provincie in de laatste 25 jaar, over de veranderende rol van de provincie in het binnenlands bestuur en over de belangrijkste uitdagingen voor de provincie in de nabije toekomst.

Per koninklijke bus komt de Koningin om 13.50 uur aan bij De Meridiaan, een woonvorm voor senioren in het midden van de nieuwbouwwijk IJsselstein-Zuid. De woningen en voorzieningen in het gebouw zijn gegroepeerd rond een atrium. Het complex biedt in de eerste plaats woonruimte aan senioren. Daarnaast is het een woonplek voor kinderen en volwassenen met een extra zorgvraag. In het gebouw zijn een huisartsencentrum, tandartspraktijk en een fysiotherapeutisch centrum ondergebracht. De Koningin spreekt in De Meridiaan met bewoners en met andere IJsselsteiners die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk, met name bij de totstandkoming van deze bijzondere woonvorm.

Om 14.30 uur arriveert de Koningin bij Mobilion in Utrecht, waar zij een uiteenzetting krijgt over ontwikkelingen op het terrein van mobiliteit en infrastructuur. Daarbij komen onder meer de veiligheid op de weg en het water, de fileproblematiek en vernatting- en verdrogingsvraagstukken in Nederland aan de orde. Vervolgens wandelt de Koningin over de grootste glazen vloer van Europa, waaronder een topografische kaart van Midden-Nederland ligt. In het 'Spiegelbos' tonen VMBO-leerlingen de Koningin hoe bij verandering van de infrastructuur rekening wordt gehouden met geluid, veiligheid en inpassing. Leerlingen uit het basisonderwijs geven vervolgens, met behulp van schetsen en maquettes, hun visie op de inpassing van de rijksweg A2 en de twee spoorlijnen in de grootste bouwlocatie van Nederland, Leidsche Rijn.

Tot slot bezoekt de Koningin om 15.50 uur het centrum van Woerden. In het voormalig Arsenaal krijgt zij een uiteenzetting over de ontwikkeling van het centrum van Woerden vanaf 1980. Het gesprek gaat in het bijzonder over de vernieuwing van de binnenstad: het project Hoochwoert, dat 86 woningen, 9.000 m2 winkels, een nieuw stadsplein en een ondergrondse parkeergarage omvat. Op het Kerkplein naast het Arsenaal tonen vervolgens enkele leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs kunstwerken die zij maakten in het kader van 'Creatieve Kunstvorm', een kunstproject voor scholen in Woerden naar aanleiding van het zilveren regeringsjubileum. Aansluitend bekijkt de Koningin een modeshow van VMBO-, HAVO- en VWO-leerlingen die op een catwalk de kleding showen die zij ontwierpen in het kader van het lokale onderwijsproject 'Ensceneer je eigen kroning en maak een kledingontwerp waarin jouw persoonlijkheid wordt getoond'.

Om 16.45 uur is het officiële deel van het bezoek ten einde en vertrekt de Koningin naar restaurant De Markies in Woerden voor een afsluitende receptie.

bron:RVD