Hare Majesteit de Koningin brengt in het kader van haar 25-jarig regeringsjubileum vrijdag 10 juni 2005 een bezoek aan de provincie Zeeland. De Koningin bezoekt achtereenvolgens Veere en Goes. In Veere spreekt de Koningin met het College van Gedeputeerde Staten en bezoekt zij in de Schotse Huizen een tentoonstelling over het Veerse Meer. Tijdens een vaartocht naar Wolphaartsdijk wordt de Koningin geïnformeerd over ontwikkelingen rond het Veerse Meer. Het programma wordt afgesloten in Goes met een rondgang over de streekproductenmarkt en een hoedenshow door de Zeeuwse Missen Nederland 2004 en 2005.

De Koningin wordt kort voor 13.00 uur op de Markt in Veere ontvangen door de commissaris van de Koningin, de heer drs. W.T. van Gelder. Bij het Stadhuis wordt de Koningin als Markiezin van Veere toegezongen door leerlingen van de twee Veerse basisscholen. Het is dit jaar 450 jaar geleden dat Maximiliaan van Bourgondië Veere tot markizaat verhief. De kinderen brengen het speciaal voor deze gelegenheid geschreven Markizaatslied ten gehore. Daarna nodigt de burgemeester de Koningin uit een symbolische dronk uit te brengen op Veere en haar inwoners.
In de Vierschaar van het Stadhuis spreekt de Koningin met het College van Gedeputeerde Staten over de kansen, bedreigingen en uitdagingen waar de provincie Zeeland zich voor geplaatst ziet.

Een uur later, om 14.00 uur, bezoekt de Koningin in de Schotse Huizen een tentoonstelling over verleden, heden en toekomst van het Veerse Meer. In de beeldenzaal van de Schotse Huizen wordt de geschiedenis van het Veerse Meer vanaf 1900 tot heden weergegeven en worden toekomstige ontwikkelingen gevisualiseerd. Zo worden de plannen om in de toekomst een hotelaccommodatie te realiseren op de Veerse Dam op een futuristische wijze getoond door middel van een 3D-presentatie in een paraplu.

Na een korte wandeling naar de steiger bij de Campveerse Toren vertrekt de Koningin om 14.30 uur met de rondvaartboot Stad Veere naar Wolphaartsdijk, waar zij om 15.30 uur aankomt. Tijdens de vaartocht komen enkele onderwerpen uit de Gebiedsvisie Rondom het Veerse Meer aan bod. De Koningin wordt geïnformeerd over de herinrichting van het gebied Veerse Dam, Middelburg aan het Veerse Meer, de groen-blauwe slinger op Noord-Beveland, de herinrichting van de haven in Kamperland en de waterkwaliteit van het Veerse Meer.

In Wolphaartsdijk wordt de Koningin ontvangen door de burgemeester en een van de kinderwethouders uit de gemeente Goes. De route per Koninklijke bus naar Goes voert door een gedeelte van de dorpskern van Wolphaartsdijk en langs Het Schenge, het tussen Wolphaartsdijk en Goes gelegen krekengebied.

De Koningin komt rond 16.00 uur aan in Goes, waar op de onlangs heringerichte Markt een bezoek wordt gebracht aan de streekproductenmarkt die deze dag in de stad wordt gehouden. In veel Zeeuwse plaatsen worden s-zomers streekproductenmarkten georganiseerd. De rondgang over de Markt wordt afgesloten met een hoedenshow door Miss Nederland 2004, Sanne de Regt uit Goes, en Miss Nederland 2005, Miranda Slabber uit Arnemuiden. De hoeden zijn op initiatief van atelier Arts of Mook ontworpen rondom het thema Goes 600 jaar Stadsrechten.

Om 16.30 uur is het officiële gedeelte van het programma afgelopen en vertrekt de Koningin naar de Trouwzaal van het Stadhuis voor een afsluitende receptie.

bron:RVD