De tiende editie van het Terra Festival in Alkmaar gaat dit weekend van start. Terra staat op 3, 4 en 5 juni geheel in het teken van Afrika. De programmering biedt in aansluiting hierop een overview van de belangrijkste en opvallendste Afrikaanse muziek- en dansartiesten. Daarmee belooft Terra 2005 een verfrissende multiculturele beleving met een Afrikaans tintje te worden. Traditiegetrouw vindt Terra plaats in Theater de Vest, Podium Atlantis, JC Parkhof, Provadja en op de buitenlocaties Cultuurpark De Hout, Waagplein en Canadaplein in Alkmaar.

Een belangrijk kader uit de rijke Afrikaanse cultuur dat extra uitgelicht wordt in de programmering, zijn Les Griots d'Afrique. De griots, of troubadours, zijn niet alleen belangrijk voor de Afrikaanse muziekgeschiedenis, maar hun invloed reikt veel verder. Via hen is ons muzikale erfgoed eeuwenlang van vader op zoon doorgegeven. Terra presenteert een verrassend overzicht van de enorme invloed van griots door de jaren heen en onderstreept hun enorme invloed op onze muziekgeschiedenis.

Naast een aantal vertrouwde ingrediënten kent Terra 2005 ook een aantal nieuwe onderdelen. Nieuw dit jaar is de nationale voorronde van de Battle of Drums die tijdens Terra plaatsvindt (4 juni). Na het voorproefje in 2004 met een aantal gerenommeerde brassbands, is Alkmaar dit jaar de plek waar tientallen brassbands uit het hele land zullen samenkomen. De Battle of Drums is al jaren een van de meest succesvolle onderdelen van Zomercarnaval (29 juli) in Rotterdam. De Battle of Drums is in de loop der jaren uitgegroeid tot een heuse wedstrijd met daaraan gekoppeld de titel Beste Brassband 2005. De finalisten zullen gekozen worden uit de swingende voorrondes die plaatsvinden op het Waagplein vanaf 14.00 uur. Na afloop hiervan kan het publiek nagenieten met een hapje en een drankje die te krijgen zijn op de Afrikaanse Markt op het Canadaplein.

Ondanks het Afrika-thema van deze editie, blijft de populaire salsa-avond op zaterdag in De Vest z'n doorgang vinden. De avond staat geheel in het teken van de Afrikaanse roots van de salsa. Op deze avond geeft onder meer dansschool Happy Salsa uit Haarlem om 21.00 uur een dansdemonstratie in de foyer van Theater de Vest. Ook een vertrouwd element is het Wereld Kinderfestival. Het Wereld Kinderfestival maakt op zondag 5 juni vanaf 14.00 uur een echt kinderterrein tijdens het Terrafestival. De Marokkaanse groep Wakha Wakha overspoelt het podium in Cultuurpark De Hout met een opzwepende mix van Berberdans, Arabische zang en Gnawa percussie. Ook uit Alkmaar is er iets speciaals: de jonge muzikanten van het Regionaal Jeugd Orkest Artiance à©n de jonge theaterartiesten van Jongeren Theater Alkmaar spelen LIFE. Tot slot een Keniaans toetje, Jambo Fire, acrobatie op swingende muziek, jongleren en vuurvreten.

bron:Ducos