Luchtmachtkapitein Mark Huizinga is sinds gisteren ambassadeur voor de Nederlandse afdeling van de International Award for Young People. Enige tientallen Nederlandse jongelui ontvingen deze prijs uit handen van de Britse prins Edward voor hun maatschappelijke betrokkenheid, hun vorderingen op het gebied van sport en talentontwikkeling en hun doorzettingsvermogen tijdens een meerdaagse expeditie. Prinses Maxima woonde de uitreiking in Heesch bij.

International Award for Young People, dat zich tot doel stelt jongeren in de leeftijd van 14-25 jaar te ondersteunen in hun zelfontplooiing, is in 1956 ingesteld door de Duke of Edinburgh, de vader van prins Edward. Zo'n 120 landen werken er inmiddels aan mee. Naar voorbeeld van het Britse koningshuis wordt het programma wereldwijd door diverse vorstenhuizen ondersteund. Sinds eind jaren negentig doet ook ons land mee en meer dan duizend Nederlandse jongeren hebben al een Award ontvangen.
De International Awards worden in goud, zilver en brons uitgereikt en hebben een relatie met de periode waarin men actief is geweest. Voor een Golden Award moeten kandidaten gedurende anderhalf jaar minimaal enkele uren per week activiteiten ontwikkelen in elk van de vier pijlers van het programma: maatschappelijke dienstverlening, sport, talentontwikkeling (skills) en doorzettingsvermogen (expeditie).
bron:MinDef