De Europese Organisatie ter Bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden afd. Nederland heeft haar 50 leden (Gedetineerdencommissies) opgeroepen om op 21 november 2005 weer van start te gaan met zitacties in de Nederlandse Penitentiaire Inrichtingen. De reden is dat Rob Beek (directeur concernstaf uitvoeringsbeleid D.J.I.) eerdere afspraken om een bespreking op het departement niet meer is nagekomen.

Onderzoek:
Op 11 november 2005 heeft de E.O.R.G. haar eigen onderzoek afgerond naar de oorzaken van de Schipholbrand. Dit onderzoek heeft de E.O.R.G. zelfstandig uitgevoerd, de E.O.R.G. trekt harde conclusies uit het gehouden onderzoek.

Naar aanleiding van dit onderzoek zijn de aangesloten gedetineerdencommissies uitermate angstig over ook hun veiligheid in de Nederlandse Inrichtingen. Met name het ontbreken van personeel op de vleugels/Ring waar de gedetineerden verblijven is in de nachtelijke uren geen personeel aanwezig, "En dat baart de gedetineerden grote zorgen, niet alleen voor brand maar ook als gedetineerden zelf iets overkomt b.v. een hartinfarct e.d., is personeel vaak niet snel genoeg aanwezig", aldus bestuursvoorzitter Michael Smeets.

Op 21 november 2005 zal de E.O.R.G. haar onderzoek presenteren aan de UNHCR. De reden hiervan is dat bij de Schipholbrand asielzoekers zijn omgekomen, op dezelfde dag heeft de UNHCR contact opgenomen met de E.O.R.G. om informatie over de brand en de veiligheid van de aldaar verblijvende gedetineerden.

bron:EORG