Onder leiding van het Functioneel Parket is de FIOD-ECD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en Economische Controledienst) in januari 2006 een onderzoek gestart naar het bedrijf Lekker Leven Hypotheken (LLH). Aanleiding voor dit onderzoek was onder meer een aangifte bij de politie Groningen in oktober 2005 en een aangifte door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eind 2005. De oprichter/eigenaar van het bedrijf wordt verdacht van handel in effecten zonder de vereiste vergunning, oplichting/verduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Er zijn twee aanhoudingen verricht. De hoofdverdachte zit in voorlopige hechtenis.
De hoofdverdachte heeft vermoedelijk in de periode juni 2001 tot heden aan cliënten die hun hypotheek via LLH wilden afsluiten of oversluiten, aangeboden een deel van die hypotheek te investeren in een garantieproduct. Het garantieproduct dat LLH aanbood was een investering in garantiecertificaten. De AFM merkt dergelijke garantiecertificaten aan als effecten. Door deze producten aan te bieden heeft LLH bemiddeld bij het verrichten van effectentransacties. LLH had hiervoor niet de vereiste vergunning. LLH werkte met franchisenemers die zich inkochten bij LLH waarna ze de producten van LLH aan de man probeerden te brengen.

Circa 100 beleggers hebben geld geïnvesteerd in de garantieproducten van LLH. Het toegezegde rendement werd echter met ingang van het jaar 2005 niet meer uitbetaald. Vragen van gedupeerde cliënten over de aangeboden producten waren aanleiding voor de AFM om aangifte te doen.Het onderzoek is nog niet afgerond. Er wordt onder andere nagegaan waar het geld is gebleven. Een proforma zitting wordt verwacht op 19 september 2006 bij de Rechtbank te Groningen.

bron:OM